Μετά από δεκαετίες έρευνας και επιδείξεις ισχύος, όπως η νίκη του Deep Blue επί του γκρανμάστερ του σκακιού Garry Kasparov, η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και αποτελεί το μεγαλύτερο trend του 2023, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς.

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη, από την OpenAI και το ChatGPT, όπως αναφέρει το Forbes.

ChatGPT: Αυξάνονται τα κράτη που βάζουν όρια στην πρόσβαση

ChatGPT και Stability AI

Το ChatGPT, έχει ήδη ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια χρήστες σε λιγότερο από 60 ημέρες από την κυκλοφορία του. Η χρήση του έχει γίνει αχαλίνωτη στα σχολεία – ωθώντας τη Νέα Υόρκη να το απαγορεύσει στους υπολογιστές των δημόσιων σχολείων – και έχει ήδη περάσει με επιτυχία διάφορες δοκιμασίες.

Επιπλέον, υπάρχει το μοντέλο δημιουργίας εικόνας ανοιχτού κώδικα Stable Diffusion της Stability AI, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε ποπ μουσικά βίντεο, ταινίες του Χόλιγουντ και από περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Stability, Emad Mostaque, προβλέπει ότι η «φούσκα με κουκκίδες» έρχεται.

Η επανάσταση της OpenAI (προσφάτως αποτιμήθηκε σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια) και της Stability (1 δισεκατομμύριο δολάρια, ουσιαστικά χωρίς έσοδα), έχει ήδη ξεκινήσει. Σύντομα, η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τον τρόπο που εργάζεστε, είτε σας αρέσει είτε όχι.

Ακολουθούν έξι πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για το ChatGPT, το Stable Diffusion και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

1. Η τελευταία γενιά δισεκατομμυριούχων ιδρυτών της Big Tech επιστρέφει στα χαρακώματα

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ενθουσιασμένος με την τεχνητή νοημοσύνη και τώρα ξοδεύει το 10% του χρόνου του στη συνάντηση της Microsoft με ομάδες προϊόντων, όπως ανέφερε. Δεν είναι όμως ο μόνος: Στη Google, ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai φέρεται να θέσπισε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης , τον «κόκκινο κώδικα», επαναπροσανατολίζοντας το έργο της εταιρείας ώστε να επικεντρωθεί σε τρόπους αντιμετώπισης του ChatGPT και παρόμοιων εργαλείων. Με τη σειρά τους, οι ιδρυτές της Hermetic, Larry Page και Sergey Brin επιστρέφουν. Το Forbes ανακοίνωσε την είδηση ​​ότι ο Brin υπέβαλε αίτημα κωδικού στο LaMDA, το chatbot φυσικής γλώσσας της Google, τον Ιανουάριο.

2. Δεν το πίστεψε κανείς

Παρά την επιτυχία του, το ChatGPT δεν εντυπωσίασε τους υπαλλήλους της OpenAI. «Κανείς από εμάς δεν ήταν τόσο ερωτευμένος με αυτό», είπε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της OpenAI, Greg Brockman στο Forbes. «Κανείς από εμάς δεν είπε ότι είναι πραγματικά χρήσιμο». Το φθινόπωρο του 2022, ο Altman και η εταιρεία αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη το chatbot για να επικεντρωθούν σε εναλλακτικές. Αλλά τον Νοέμβριο, αφού αυτές οι εναλλακτικές λύσεις απέτυχαν, η OpenAI  άλλαξε την πορεία της.

Ο Greg Brockman, δήλωσε είπε ότι πριν από την κυκλοφορία του ChatGPT, πίστευε ότι η εταιρεία θα ήταν τυχερή αν έπαιρνε 10.000 likes στο Twitter. Μόνο το κανάλι Discord απέκτησε 2 εκατομμύρια μέλη σε δύο μήνες.

3. Το ChatGPT ανάγκασε την OpenAI να καθυστερήσει την ανάπτυξη του GPT-4

Η άμεση δημοτικότητά του ChatGPT—περισσότεροι από 1 εκατομμύριο χρήστες τις πρώτες πέντε ημέρες— υπερφόρτωσε τους διακομιστές της εταιρείας. Κατά την διάρκεια των γιορτών, οι υπάλληλοι του OpenAI έπρεπε να μετατοπίσουν την προσοχή τους από το GPT-4, για να βοηθήσουν στην μη προβληματική λειτουργία του ChatGPT.

4. Η «συμφωνία με τον διάβολο» της Stability

Ο Mostaque έχει τοποθετήσει την εταιρεία του Stability ως την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για τους ανθρώπους – χτίζοντας την τεχνολογία με τρόπο που δεν μοιάζει με αυτό που αποκαλεί την προσέγγιση «panopticon» της Big Tech. Αλλά αθόρυβα έχει κάνει τη δική του συμφωνία με έναν τεχνολογικό γίγαντα: μια «απίστευτα ελκυστική συμφωνία» με την Amazon. Ο γίγαντας του cloud παρείχε στο Stability περισσότερες από 4.000 GPU της Nvidia για να τροφοδοτήσει τον υπερυπολογιστή της Stability, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, στον οποίο στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε το Stable Diffusion. Αυτό είναι μεγάλη υπολογιστική ισχύς. Πριν από ένα χρόνο, η Stability λειτουργούσε μόλις 32 τέτοιες GPU, είπε ο Mostaque.

5. «Ξέπλυμα χρήματος του cloud»

Κάτω από όλη αυτή την εντυπωσιακή νέα τεχνολογία κρύβεται μια προσοδοφόρα επιχείρηση που χρησιμοποιείται για την κατασκευή όλων των εφαρμογών. Το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο—όπως φαίνεται από την αναφερόμενη επενδυτική δέσμευση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της OpenAI από τη Microsoft, μεγάλο μέρος των οποίων αναμένεται να δαπανηθεί για υπολογιστικό κόστος που σχετίζεται με την υπηρεσία cloud της Microsoft Azure. (Η Microsoft και η OpenAI την έχουν χαρακτηρίσει «πολυετή, πολλών δισεκατομμυρίων» συμφωνία.)

«Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας», δήλωσε ο Clem Delangue, Διευθύνων Σύμβουλος της Hugging Face, η οποία φιλοξενεί μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Stable Diffusion, το οποίο εκτιμήθηκε πρόσφατα στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια . Τα κόστη για την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα – τόσο πολύ που ο Delangue επινόησε τον δικό του όρο για αυτό: «ξέπλυμα χρήματος στο cloud».

6. Το τέλος του παιχνιδιού της AI;

Η «τεχνητή γενική νοημοσύνη» ή AGI, είναι ένας όρος για μια υποθετική τεχνητή νοημοσύνη που είναι συνειδητή, αυτοβελτιούμενη και θεωρητικά ικανή να ξεπεράσει τον ανθρώπινο έλεγχο (μια προοπτική που έχει απασχολήσει ορισμένους, όπως ο Iλον Μασκ). Ο Sam Altman πιστεύει ότι πιθανότατα δεν θα αναγνωρίσουμε ένα AGI όταν φτάσει. Αυτός είναι ο λόγος που η OpenAI έχει θεσπίσει δύο ασυνήθιστες ρυθμίσεις για  μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης: έναν μηχανισμό περιορισμού κερδών, σύμφωνα με το οποίο επιστρέψει ένα συγκεκριμένο ποσό κερδών στους μετόχους και μια συνθήκη συγχώνευσης βάση της οποίας, εάν ένας ανταγωνιστής πλησιάσει να φτάσει σε ένα AGI, η OpenAI θα συνεργαζόταν με αυτή την εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI