Πτωτικά έκλεισε τελικά η Wall Street, χάνοντας την τελευταία ώρα τα κέρδη της, καθώς τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού επισκιάστηκαν από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve για την πορεία της οικονομίας, όπως έδειξαν και τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 33.647 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,44% στις 4.092 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,85% στις 11.929 μονάδες.

Συναγερμός στη Fed για ύφεση και απασχόληση από την τραπεζική κρίση

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της εταιρείας ναυτιλιακών εμπορευματοκιβωτίων Triton International σημείωσαν άλμα 32%, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της από την Brookfield Infrastructure Partners. Η συμφωνία θα αποτιμήσει το μετοχικό κεφάλαιο της Triton σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια, με επιχειρηματική αξία 13,3 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, οι μετοχές της American Airlines σημείωσαν πτώση άνω του 8%, αφού η εταιρεία δημοσίευσε επικαιροποιημένες προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο, οι οποίες ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών για τα κέρδη. Η American Airlines δήλωσε ότι αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή από 1 σεντ έως 5 σεντς για το τρίμηνο.

Η εικόνα της Wall Street άλλαξε μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ήπια ύφεση αργότερα φέτος, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ.

«Δεδομένης της εκτίμησής τους για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, η πρόβλεψη κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου περιλάμβανε μια ήπια ύφεση που θα ξεκινούσε αργότερα φέτος, με ανάκαμψη κατά τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρεται στα πρακτικά.

Προβλημάτισε η Fed

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ και η τραπεζική κρίση που ακολούθησε όπως ήταν αναμενόμενο ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους αξιωματούχους της αμερικανική κεντρικής τράπεζας στην τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

Όπως προέκυψε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι η τραπεζική κρίση θα προκαλέσει μια ήπια ύφεση προς τα τέλη του έτους, ενώ ανησυχούν μήπως επηρεάσει και τις προοπτικές της απασχόλησης.

Αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επέλθει στα επόμενα δύο έτη, ενώ για το 2023 συγκλίνουν ότι θα το ολοκληρώσει με ρυθμό μόλις 0,4%.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, τα μέλη της επιτροπής καθορισμού της νομισματικής πολιτικής της Fed διατηρούν τον προβληματισμό τους καθώς «παρέμεινε αρκετά πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής του 2%» και οι αξιωματούχοι της Fed «συμφώνησαν  ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό παρείχαν λίγες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν με ρυθμό επαρκή για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου».

Θετικά μηνύματα από τον πληθωρισμό

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαρτίου παρουσίασε αύξηση 0,1% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Καλύτερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός και σε ετήσια βάση, αφού διαμορφώθηκε στο 5%, από 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν 6% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία. Εξαιρουμένων όμως των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5,6%, όπως αναμενόταν, από αύξηση 5,5% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία θα επηρεάσουν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια τον προσεχή Μάιο. Μπορεί επίσης να εδραιώσει την υπόθεση της διακοπής της πορείας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, παρόλο που ο ΔΤΚ εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 5% σε ετήσια βάση.

«Η σημερινή πτώση του ρυθμού πληθωρισμού είναι πιθανό να χαιρετιστεί θετικά από τους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να εικάσουν ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να διακόψει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης. Ωστόσο, ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού έχει μειωθεί, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%», σχολίασε ο Richard Flynn, διευθύνων σύμβουλος της Charles Schwab UK.

Επίσης, η Wall Street αναμένει και την έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, με αρκετές μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να έχουν προγραμματίσει να δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους για πρώτη φορά μετά τη σειρά τραπεζικών κρίσεων τον Μάρτιο. Η JPMorgan, η Wells Fargo και η Citigroup πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street