Να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα ζήτησε από τους εξαγωγείς της χώρας η Αυστραλία, με την Καμπέρα να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει τις οικονομικές από τις στρατηγικές της σχέσεις. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέννυ Γουόνγκ, μία ημέρα αφότου οι δύο χώρες παρουσίασαν μια πορεία για τον τερματισμό των μεταξύ τους εμπορικών διαφορών.

Tik Tok: Απαγορευτικό και στην Αυστραλία για τους κρατικούς υπαλλήλους

Η συμφωνία

Τα δύο έθνη κατέληξαν σε συμφωνία για να τερματίσουν τη διαμάχη τους για το κριθάρι, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, με την Αυστραλία να αναστέλλει μια υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ η Κίνα επισπεύδει την αναθεώρηση των δασμών στις αυστραλιανές εξαγωγές.

«Το να διασφαλίσουμε ότι διαφοροποιούμε τις εξαγωγικές μας αγορές αποτελεί σημαντικό μέρος της εθνικής μας ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Γουόνγκ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Sky News την Τετάρτη.

«Και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το ενθαρρύνει αυτό, επειδή θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε διαφοροποιημένες εξαγωγικές αγορές», πρόσθεσε.

Η αξία του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας ανέρχεται σε 285 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων θα οδηγήσει σε άρση μιας σειράς εμποδίων που είχε θέσει το Πεκίνο στις εξαγωγές βασικών εξαγώγιμων προϊόντων της Καμπέρας, στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει το 2020 στον απόηχο μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης.

«Δεν γυρίζουμε στο παρελθόν»

Ωστόσο, η Αυστραλία πλέον θεωρεί δεδομένο ότι η σχέση της με την Κίνα δεν μπορεί να επιστρέψει «εκεί που βρισκόμασταν πριν από 15 χρόνια».

«Ξέρουμε ότι θέλουμε μια πιο σταθερή σχέση με την Κίνα, αλλά ξέρουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διαχωρίζουμε την οικονομική και τη στρατηγική μας σχέση», δήλωσε η ΥΠΕΞ στην εκπομπή Today Show του Nine.

Καθώς η Κίνα λειτουργεί ως «μεγάλη δύναμη στον κόσμο», ήταν αναπόφευκτο να υπάρχουν τομείς όπου η Αυστραλία και η Κίνα δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα, πρόσθεσε.

Η Γουόνγκ χαρακτήρισε τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν «αποσταθεροποιητικές», προσθέτοντας: «Θα προτρέπαμε για αποκλιμάκωση».

«Η θέση της Αυστραλίας είναι, πολύ ξεκάθαρα, καμία μονομερής αλλαγή στο status quo», δήλωσε στο Sky News.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή