Στις χώρες που εξέδωσαν απαγορευτικό για το Tik Tok στις κυβερνητικές συσκευές προστέθηκε σήμερα και η Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μαρκ Ντρέιφους.

Tik Tok: Ποιος είναι ο CEO της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης

Ανάλογη απόφαση έχουν πάρει μια σειρά από δυτικά κράτη για λόγους ασφαλείας, όπως έχουν δηλώσει, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα διαφύγουν πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση μέσω της εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής σε όλον τον κόσμο, ByteDance.

Η απόφαση βασίστηκε στις συμβουλές των αυστραλιανών υπηρεσιών πληροφοριών και θα τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατό», διευκρίνισε ο αυστραλός υπουργός.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας δια της συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε όλο τον κόσμο-με ιδιαίτερη έμφαση στους πολιτικούς στόχους υψηλού συμβολισμού.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ντρέιφους, θα προβλέπονται εξαιρέσεις μόνο κατά περίπτωση και με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

Με την απόφαση αυτή, όλα τα μέλη του δικτύου που είναι γνωστό με την ονομασία Five Eyes (Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Βρετανία, Νέα Ζηλανδία) έχουν πλέον απαγορεύει την εγκατάσταση της εφαρμογής σε συσκευές που ανήκουν στο κράτος. Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επίσης ανακοινώσει πανομοιότυπα μέτρα.

Ο Τσου στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσου εμφανίστηκε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για περίπου πέντε ώρες και οι βουλευτές και των δύο κομμάτων τον εξέτασαν σε θέματα για την εθνική ασφάλεια και άλλες ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή, η οποία στις ΗΠΑ μετρά 150 εκατομμύρια χρήστες.

Στην ακρόαση, ο CEO του TikTok ρωτήθηκε αν η εφαρμογή έχει κατασκοπεύσει τους Αμερικανούς κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου. Ο Τσου απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι».

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια για την ασφάλεια των δεδομένων, ένα τμήμα με την ονομασία «Project Texas», στο οποίο εργάζονται σχεδόν 1.500 υπάλληλοι με πλήρη απασχόληση και έχει με την Oracle για την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ.

Τέλος και από το ΝΑΤΟ

Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΝΑΤΟ απαγόρευσε επίσημα στους υπαλλήλους του να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν την εφαρμογή TikTok στις συσκευές που τους παρέχει η Συμμαχία, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης που μίλησαν στο CNN.

Το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έστειλαν ένα μήνυμα στα μέλη του προσωπικού, με το οποίο ανακοίνωσαν την απαγόρευση. Το σημείωμα σηματοδότησε την επίσημη απαγόρευση της πλατφόρμας, αν και το TikTok ήταν ούτως ή άλλως αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές που παρέχει το ΝΑΤΟ, εξαιτίας τεχνολογικών περιορισμών, όπως μετέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει αυστηρές προδιαγραφές για τον καθορισμό των εφαρμογών για επίσημη επαγγελματική χρήση. Το TikTok δεν είναι προσβάσιμο από συσκευές του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της Συμμαχίας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα