Όπως είχε υποσχεθεί, ο Ίλον Μασκ έκανε τον αλγόριθμο του Twitter ανοιχτού κώδικα που σημαίνει ότι όλοι είναι ελεύθεροι να τον μελετήσουν και να κατανοήσουν πώς λειτουργεί. Πολύ γρήγορα, οξυδερκείς χρήστες εντόπισαν ότι μέρος του αλγορίθμου περιλαμβάνει ακόμη και το όνομα του Μασκ, κάτι που όπως είπε ότι του ήταν άγνωστο.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκδήλωσης στο Twitter Spaces την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ο Μασκ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον πηγαίο κώδικα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύτηκε στο GitHub μετά τη διαρροή του στο διαδίκτυο. Οι χρήστες επεσήμαναν ότι το “author_is_elon” έχει κωδικοποιηθεί στον αλγόριθμο συστάσεων του Twitter, προσδιορίζοντας ότι ο Μασκ ήταν αυτός που δημοσίευσε κάποιο συγκεκριμένο tweet.

«Νομίζω ότι είναι περίεργο», απάντησε ο Μασκ. «Παρεμπιπτόντως, τώρα το μαθαίνω για πρώτη φορά».

Επίσης παρατηρήθηκε ότι ο κώδικας κατέγραφε αν tweets συντάχθηκαν από “Republican”, “Democrat” και “power user” (Ρεπουμπλικανός, Δημοκρατικός, ισχυρός χρήστης) ως συγκεκριμένες οδηγίες για τον αλγόριθμο προτάσεων στις προτάσεις For You. Αυτά τα μέρη του κώδικα έχουν έκτοτε αφαιρεθεί.

Η κατάδειξη αυτού του είδους των «ανόητων και ενοχλητικών» γνώσεων στον αλγόριθμο είναι μέρος της διαδικασίας, είπε ο Μασκ. Απαντώντας στον ερωτώντα είπε: “Σίγουρα δεν θα έπρεπε να χωρίζει τους ανθρώπους σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, αυτό δεν έχει νόημα. Ειλικρινά, φαίνεται σαν να έχετε εντοπίσει κάτι από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε αμέσως”.

Το Twitter δημοσίευσε τον πλήρη κώδικα στο GitHub πριν μερικές μέρες. Σε μια ανάρτηση, εξηγεί ότι η προσέγγιση ανοιχτού κώδικα θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο το Twitter αποφασίζει ποια tweets εμφανίζονται στο χρονολόγιο των χρηστών.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λέει επίσης ότι επιλέγει αυτή την πρακτική για να βοηθήσει στη βελτίωση του αλγόριθμου ανοίγοντάς τον στην κριτική και τα σχόλια των χρηστών. «Η πρόθεση δεν είναι να πούμε “Γεια, εδώ είναι το απίστευτο open-source μας: είναι ένα άψογο διαμάντι”. Όχι δα, έχει πολλά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν και νομίζω ότι μπορεί να έχετε εντοπίσει τουλάχιστον ένα από αυτά», είπε ο Μασκ.

«Ο “αλγόριθμός” μας είναι υπερβολικά περίπλοκος και δεν είναι πλήρως κατανοητός ακόμη και εσωτερικά. Οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν πολλά ανόητα πράγματα, αλλά θα διορθώσουμε τα προβλήματα μόλις βρεθούν! Αναπτύσσουμε μια απλοποιημένη προσέγγιση για την εξυπηρέτηση πιο συναρπαστικών tweets, αλλά είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη. Θα είναι επίσης ανοιχτού κώδικα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

«Η παροχή διαφάνειας κώδικα θα είναι απίστευτα ντροπιαστική στην αρχή, αλλά θα πρέπει να οδηγήσει σε ταχεία βελτίωση της ποιότητας των συστάσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ελπίζουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή