Οι αποθήκες της Amazon είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για εργασία σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, όπως προκύπτει από τα νέα στατιστικά που αφορούν στους τραυματισμούς εργαζομένων σε αμερικανικό ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το 2022, υπήρξαν 6,6 σοβαροί τραυματισμοί για κάθε 100 εργαζόμενους της Amazon, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον συνδικαλιστικό συνασπισμό Strategic Organizing Center, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που υπέβαλε η Amazon στη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA). Αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το ποσοστό όλων των άλλων αποθηκών εκτός της Amazon, οι οποίες είχαν 3,2 σοβαρούς τραυματισμούς για κάθε 100 εργαζόμενους.

Γιατί δυσκολεύονται Google και Amazon να κάνουν απολύσεις στην Ευρώπη

Tι δείχνουν τα στοιχεία

Το ποσοστό σοβαρών τραυματισμών στην Amazon μειώθηκε κατά περίπου 3% μεταξύ 2021 και 2022. Το ποσοστό αυξήθηκε στους 6,8 σοβαρούς τραυματισμούς για κάθε 100 εργαζόμενους το 2021, σε σύγκριση με το ποσοστό 5,9 σοβαρών τραυματισμών για κάθε 100 εργαζόμενους το 2020. Η Amazon προηγουμένως απέδωσε το άλμα στους τραυματισμούς στην μεγάλη αύξηση των προσλήψεων στις αποθήκες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων του τον τελευταίο χρόνο, καθώς αναγνώρισε ότι προσέλαβε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού, ενώ ο CEO Andy Jassy αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του εργατικού κόστους σε ολόκληρη την εταιρεία. Η Amazon είχε 1,54 εκατομμύρια υπαλλήλους παγκοσμίως στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, αριθμός μειωμένος κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η έκθεση της SOC υποστηρίζει ότι η Amazon «δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο» στον περιορισμό του συνολικού ποσοστού τραυματισμών ή σοβαρών τραυματισμών μεταξύ 2017 και 2022, την εξαετή περίοδο κατά την οποία διαθέτει δεδομένα. Μέχρι το 2020, η OSHA δεν δημοσίευε πλήρη αρχεία τραυματισμών και ασθενειών που υποβλήθηκαν από τους εργοδότες, υποστηρίζοντας ότι πιο λεπτομερή αρχεία καταγραφής περιείχαν εμπιστευτικές εμπορικές πληροφορίες. Αυτό άλλαξε μετά από μήνυση που κατέθεσαν η Reveal από το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και η εργατική συλλογικότητα Public Citizen, γεγονός που ανάγκασε την OSHA να δημοσιοποιεί πλέον τα δεδομένα που διαθέτει.

Ενώ το ποσοστό σοβαρών τραυματισμών της Amazon μειώθηκε μεταξύ 2021 και 2022, ο συνολικός αριθμός τραυματισμών αυξήθηκε. Η Amazon ανέφερε συνολικά 39.000 τραυματισμούς στις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ το 2022, από 38.300 συνολικά τραυματισμούς το 2021.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι τραυματισμοί που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είναι πιο συχνοί και σοβαροί από άλλους εργαζόμενους στην αποθήκη, είπε η SOC. Το 2022, η Amazon ήταν υπεύθυνη για περισσότερους από τους μισούς σοβαρούς τραυματισμούς στον κλάδο της αποθήκευσης, ενώ αποτελούσε το 36% των εργαζομένων της, σύμφωνα με την έκθεση.

Τι απαντά η Amazon

Η εκπρόσωπος της Amazon, Kelly Nantel, είπε ότι τα ευρήματα της SOC «σκιαγραφούν μια ανακριβή εικόνα».

«Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων μας είναι και θα είναι πάντα η κορυφαία προτεραιότητά μας και οποιοσδήποτε ισχυρισμός διαφορετικά είναι ανακριβής», δήλωσε ο Nantel. «Είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ομάδα μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά μαζί για να συνεχίσουμε να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα».

Η Amazon αμφισβήτησε επίσης τη χρήση του όρου “ποσοστό σοβαρού τραυματισμού” από το SOC, λέγοντας ότι δεν αποτελεί ρυθμιστικό μέτρο. Η εταιρεία είπε ότι ο όρος θα μπορούσε να συμπεριλάβει οποιονδήποτε τραυματισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει έναν εργαζόμενο σε άδεια από την εργασία ή να αφιερώσει χρόνο εργασίας σε άλλο ρόλο, συμπεριλαμβανομένων όσων θεωρεί ότι είναι μικροτραυματισμοί, όπως μια καταπόνηση που μπορεί να απαιτήσει από τον εργαζόμενο να αποφύγει την ανύψωση βαριά κιβωτίων.

Οι ομοσπονδιακοί επιθεωρητές έχουν επανειλημμένα επιβάλει πρόστιμα κατά της εταιρείας σε διάφορες εγκαταστάσεις για διάφορες παραβιάσεις ασφάλειας. Ο OSHA ανέφερε την Amazon σε έξι από τις αποθήκες της επειδή απέκρυψε τραυματισμούς σε χώρους εργασίας της και εξέθεσε τους εργαζόμενους σε εργονομικούς κινδύνους. Μετά από αυτές τις αναφορές ακολούθησαν επιθεωρήσεις από το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης σε πολλές τοποθεσίες και η έρευνα του γραφείου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Υπουργείο Εργασίας και Βιομηχανιών της πολιτείας της Ουάσιγκτον επικαλέστηκε τη ναυαρχίδα της Amazon, στο Κεντ της Ουάσιγκτον, για μη ασφαλείς εργασιακές πρακτικές. Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι πολλές εργασίες της Amazon περιλαμβάνουν «επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ανύψωση, μεταφορά, στρίψιμο και άλλη σωματική εργασία» και είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εκτελούν αυτές τις εργασίες «με τόσο γρήγορο ρυθμό που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού».

Η Amazon άσκησε έφεση για τα πρόστιμα και τον Οκτώβριο κατέθεσε μήνυση κατά της υπηρεσίας, ζητώντας από έναν δικαστή να ακυρώσει τις εντολές για τη μείωση των κινδύνων με το σκεπτικό ότι παραβιάζουν τις προστασίες της δέουσας διαδικασίας βάσει της 14ης Τροποποίησης.

Η Amazon είπε ότι δεν έχει σταθερές ποσοστώσεις, αλλά ότι έχει προσδοκίες απόδοσης «όπως κάθε επιχείρηση». Η εταιρεία είπε ότι διερευνά οποιεσδήποτε αναφορές διευθυντικών στελεχών που κάνουν κακή χρήση της καθοδήγησης παραγωγικότητας.

Το SDNY, ένα τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διερευνά επίσης εάν η Amazon έκανε «ψευδείς δηλώσεις» σε τράπεζες από τις οποίες έλαβε δάνεια σχετικά με το ιστορικό ασφάλειας στο χώρο εργασίας της για να λάβει πίστωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.