Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας κατακρημνίστηκε κατά 29,1% το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική στατιστική υπηρεσία.

Η Ουκρανία, που αντιστέκεται χάρη στη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Δύσης, είδε ολόκληρους τομείς της οικονομίας της να πλήττονται σφοδρά από τον πόλεμο. Ο τομέας των ακινήτων κατέγραψε την περασμένη χρονιά βουτιά 67,6%. Τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2022 ήταν ελαφρώς καλύτερα από τη βουτιά κατά 30% που είχε προβλέψει προηγουμένως η κυβέρνηση.

«Δεν περιμένουμε ανάκαμψη»

Αναλυτές είπαν πως οι κίνδυνοι για το 2023 περιλαμβάνουν τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές οι οποίες από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν προκαλέσει μεγάλες διακοπές και ελλείψεις ενέργειας.

«Δεν περιμένουμε σημαντική οικονομική ανάκαμψη το 2023, λόγω της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης και σημαντικών περιορισμών στη διοικητική μέριμνα των εξαγωγών», ανέφερε η ICU. Η Dragon Capital αναμένει πτώση του ουκρανικού ΑΕΠ κατά 5% φέτος. Το ΑΕΠ της Ουκρανίας είχε αυξηθεί κατά 3,4% το 2021.

Πώς κινήθηκε το ΑΕΠ

Η πτώση του ουκρανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2022 μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από ορισμένες περιοχές της νότιας Ουκρανίας περιλαμβανομένης της περιοχής της Χερσώνας. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 34% τον Δεκέμβριο έπειτα από πτώση 37% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Η ξένη βοήθεια αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι κρίσιμης σημασίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομία της Ουκρανίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει πως η Ουκρανία έλαβε περίπου 31 δισεκ. δολάρια σε ξένες επιχορηγήσεις και δάνεια το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή