Στάσιμη παρέμεινε τον Φεβρουάριο η οικονομία της Βρετανίας, λόγω των διαταραχών στην παραγωγή από τις απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τον Ιανουάριο η ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα είναι λιγότερο πιθανό να καταγραφεί ύφεση στις αρχές του 2023.

Βρετανία: Ένα απαξιωμένο σύστημα υγείας στην «εντατική»

Συγκεκριμένα, η οικονομική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, έναντι της πρόβλεψης για αύξηση 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Ωστόσο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του Ιανουαρίου σε 0,4% από 0,3% – πράγμα που σημαίνει ότι η Βρετανία είναι πιθανό να αποφύγει τη συρρίκνωση που προέβλεψε η Τράπεζα της Αγγλίας τον περασμένο μήνα για το πρώτο τρίμηνο.

Στασιμότητα

Πάντως, η βρετανική οικονομία παραμένει γενικώς αδύναμη καθώς, αν και αποφεύγει προς το παρον την ύφεση, δεν παρουσιάζει κάποια δυναμική μεγέθυνσης.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η Βρετανία είναι η τελευταία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου όσον αφορά την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη το 2023, με προβλεπόμενη συρρίκνωση 0,3%, που ισοδυναμεί με πτώση 0,7% κατά κεφαλήν.

Ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής του οργανισμού λογιστών ICAEW, δήλωσε ότι οι φόβοι για ύφεση θα παραμείνουν, καθώς οι υψηλότεροι φόροι και το κόστος δανεισμού αντισταθμίζουν την πτώση του πληθωρισμού και την κυβερνητική στήριξη για τους λογαριασμούς ενέργειας.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της, καθώς ο ουρανοκατέβατος πληθωρισμός και οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν να παρασύρουν τους βασικούς μοχλούς του βρετανικού ΑΕΠ, ιδίως τις υπηρεσίες και τη βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Thiru.

Ο ίδιος είπε ότι η BoE θα πρέπει να τερματίσει τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα, καθώς ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα αποδυνάμωνε περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Συρρίκνωση για τις υπηρεσίες

Η ONS δήλωσε ότι ο τεράστιος τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, δεχόμενος πλήγμα από τις απεργίες των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, έλαβε θετική ώθηση από την ανάκαμψη του (πολύ μικρότερου) κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος ανέκαμψε από την πτώση του Ιανουαρίου.

Η αναθεώρηση για τον Ιανουάριο σημαίνει ότι η οικονομία πρέπει τώρα να συρρικνωθεί κατά 0,6% τον Μάρτιο ώστε το πρώτο τρίμηνο του έτους να κλείσει πτωτικά.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι μια αύξηση 2,4% στην παραγωγή κατασκευών – η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της οικονομίας – ήταν η μόνη κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας ήταν ισχυρότερες από ό,τι πιστεύεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας