Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την προοπτική της περιορισμένης προσφοράς έναντι πιθανής ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά 22 σεντς ή 0,25% στα 87,11 δολάρια. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) διολίσθησε κατά 20 σεντς ή 0,24% στα 83,06 δολάρια.

Wall Street: Ανακάμπτει μετά τη χθεσινή πτώση

Τόσο το Brent όσο και το WTI είχαν αυξηθεί κατά 2% την Τετάρτη στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι η πίεση στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, γεγονός που θα αποδυνάμωνε τη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ)  στη μηνιάια του έκθεση ανέφερε το ενδεχόμενο να μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο το καλοκαίρι, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023.

Η αγορά παρακολουθεί στενά τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, τους οποίους ο  Τάμας Βάργκα του μεσίτη πετρελαίου PVM χαρακτήρισε εύθραυστους. «Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν εύκολα να αυξηθούν και πάλι» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ταλαντεύονται από την απόφαση-σοκ των μελών του ΟΠΕΚ+, να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή.Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναμένει ότι η κίνηση αυτή θα περιορίσει την προσφορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε την Τρίτη τον κίνδυνο που ενέχει αυτό για την παγκόσμια οικονομική επέκταση. Για κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10%, τα μοντέλα του ΔΝΤ δείχνουν μείωση της ανάπτυξης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα και αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές