
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία και γενικότερα η ελληνική αγορά κρέατος. Η εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον κλάδο που εδώ και καιρό εκπέμπει σήμα κινδύνου με μείωση του πληθυσμού των εκτρεφόμενων ζώων.
Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), η επικράτηση συνθηκών οικονομικής ύφεσης είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την πτώση της ζήτησης.
ΣΕΚ: Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι»
Παράλληλα, η συρρίκνωση των τραπεζικών χορηγήσεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και αυξημένες επισφάλειες στην αγορά. Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ζωοτροφών (δημητριακά, φυράματα, κ.λπ.) επιβαρύνουν άμεσα το κόστος παραγωγής και πλήττουν τον κλάδο της παραγωγής και της εμπορίας.
Σε αυτό συνηγορούν και οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, καθώς τα κόστη είναι αυξημένα και τα μετρά ενίσχυσης προς αυτούς πενιχρά.

Εγχώρια παραγωγή…
Στην αιγοπροβατοτροφία, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή. Η παραγωγή σε αυτή την κατηγορία κρέατος χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και πραγματοποιείται από μη συστηματικές μονάδες παραγωγής.
Οι εισαγωγές κρέατος είναι περιορισμένες και γίνονται σε συγκεκριμένες περιόδους (Χριστούγεννα και Πάσχα) ανάλογα με την ζήτηση κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat εκτρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιγoπροβάτων (21% του συνόλου των χωρών της ΕΕ), ενώ παράγεται το 11-12% του αιγοπρόβειου κρέατος στην Ε.Ε
…και εισαγωγές
Στην βοοτροφία τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η Ελληνική κρεατοπαραγωγική καλύπτει μόλις το 30% της συνολικής ζήτησης, με σημαντικές εισαγωγές να γίνονται κάθε χρόνο από τη Γαλλία και τη Γερμανία για να καλύψουν την εγχωρία ζήτηση.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στη χοιροτροφία, καθώς σήμερα μόνο το 1/3 της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης χοιρινού κρέατος καλύπτει η ελληνική παραγωγή με εισαγωγές να γίνονται κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία. Στην παραγωγή κρέατος πουλερικών, το νωπό ελληνικό κρέας κατέχει το 99%, ενώ αυτάρκεια υπάρχει και στο κρέας που προέρχεται από κουνέλια.
Από τα στοιχεία της τελευταίας απογράφης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το 2021 (έτος αναφοράς 2020) προκύπτει μείωση των πληθυσμών την τελευταία 10ετία.
Από το 2009 έως το 2020, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα πουλερικά κατά 26,7% και ακολουθούν οι αίγες κατά 25,3%. Στο 21,6% είναι η μείωση στους πληθυσμούς των χοίρων, στο 15,7% στα προβατοειδή και στο 3,7% στα βοοειδή ως απόρροια των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εκτροφείς από τα υψηλά κόστη παραγωγής αλλά και την αδυναμία δραστηριοποιήσει νέων κτηνοτροφιών όταν αποσύρονται οι παλαιότεροι.
Ανάλογη είναι και η εικόνα στη ΕE καθώς σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθυσμός των ζώων της ΕΕ μειώνεται. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2022 υπήρχαν 134 εκατομμύρια χοίροι, κατά 5% λιγότεροι σε σύγκριση με το 2021, 75 εκατομμύρια βοοειδή (-1%), 59 εκατομμύρια πρόβατα (-2%) και 11 εκατομμύρια κατσίκες (-3%).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση