Τρεις γυναίκες εμφανίζονται ως φαβορί για επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τη Γερμανίδα Κλόντια Μπουχ να θεωρείται ότι έχει σημαντικό προβάδισμα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ εποπτεύει περισσότερες από εκατό από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης και θα κληθεί στο τέλος του έτους να αντικαταστήσει τον νυν επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου Αντρέα Ενρία, καθώς η πενταετής θητεία του λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους,

Σχεδόν όλες οι πηγές υπέδειξαν στο Reuters την νυν αντιπρόεδρο της Bundesbank ως το απόλυτο φαβορί για τη θέση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ισπανίδα Μαργαρίτα Ντελγκάδο και η Ιρλανδή Σάρον Ντόνερι είναι εκ των υποψηφίων με πολλές πιθανότητες για να αντικαταστήσουν τον Ενρία.

Σε αυτό που υπήρχε σύγκληση από όλες τις πηγές οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είναι ότι η επιλογή μιας γυναίκας για τη θέση κρίνεται απαραίτητη ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα της φυλετικής ανισορροπίας στις τάξεις της κεντρικής τράπεζας. Είκοσι τέσσερα από τα σημερινά 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι άνδρες και η εικόνα στο Εποπτικό Συμβούλιο είναι οριακά καλύτερη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις γυναίκες έχουν τα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση, οπότε το φύλο θα αποτελέσει μόνο έναν παράγοντα στην απόφαση. Ωστόσο, επί του παρόντος καμία από τις τρεις προαναφερθείσες δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση.

Τα προφίλ των υποψηφίων

Η Μπουχ, πρώην μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ευνοείται επειδή έχει την υποστήριξη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και διαθέτει πλούσια εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων ιδρυμάτων. Διαθέτει μικρή εμπειρία στην εποπτεία -ένα δυνητικό μειονέκτημα, όμως πρόσφατα εξελέγη στο Εποπτικό Συμβούλιο μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Bundesbank.

Η Ντελγκάδο, υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, θεωρείται ως αξιωματούχος ανώτατου επιπέδου με αρκετή εμπειρία, εντούτοις η Ισπανία έχει ήδη την αντιπροεδρία της ΕΚΤ, ένα ζήτημα από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαμοιράζει τις θέσεις εργασίας στα μέλη της.

Η Ντόνερι, αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τις πηγές. Ήταν εκ των πιθανών υποψηφίων πριν από πέντε χρόνια όταν επιλέχθηκε ο Ενρία και οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι κατέχουν ήδη ορισμένες σημαντικές θέσεις στα οικονομικά.

Κάποιες εκ των πηγών, υπέδειξαν επίσης τον Στέφαν Ινγκβές, τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, ως έναν πιθανό υποψήφιο που διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η διαδικασία επιλογής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, επομένως όλες οι συζητήσεις για τους υποψηφίους είναι ακόμα ανεπίσημες. Η προκήρυξη για την θέση ενδεχομένως να ανακοινωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο νέος πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου επιλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και θα διοριστεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν της εγκρίσεως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή