Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, ακόμη κι αν άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και η συζήτηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση της συζήτησης, που μίλησαν στο Reuters.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης κάθε φορά σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις – τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας – επιδιώκοντας με την πολιτική αυτή να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters.

Τρόφιμα: Ο επόμενος πονοκέφαλος για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες

Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα του περασμένου μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην οικονομία, επομένως χρειάζονται λιγότερες κινήσεις σήμερα, όπως επισήμαναν αυτές οι πηγές.

Πρόσθεσαν δε ότι η κορυφή των τιμών είναι πλέον ορατή και ότι σε αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι ασφαλέστερο να γίνονται μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε για την ανάγκη πιο μετρημένων βημάτων ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα είναι στο 3%, βρίσκεται σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Οι πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η συζήτηση ήταν ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, τα οποία θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Πάντως εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τα πιο πάνω μετά από αίτημα του Reuters.

Ορισμένες από τις πηγές είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην παράσχει καμία καθοδήγηση σχετικά με την κίνησή της τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που κρατά τις επιλογές της ανοιχτές τώρα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα χέρια για να ενεργήσουν στις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δε χρειάζεται καμία αλλαγή τον Μάιο – ως επί το πλείστον οι ίδιοι πολιτικοί της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι – επίσης μια μικρή ομάδα – επιχειρηματολογούν για μια επιπλέον αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Τα διάφορα στρατόπεδα

Μέχρι στιγμής, μόνο λίγοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν σχολιάσει δημόσια το πιθανό μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ.

Ο Klaas Knot από την Ολλανδία είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 ήταν αρκετές. Ο Σλοβάκος Peter Kazimir είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Robert Holzmann δήλωσε υπέρμαχος μιας νέας αύξησης 50 μονάδων βάσης.

Επί του παρόντος, οι αγορές προβλέπουν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη παρόμοια αύξηση θα δρομολογηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο βασικός πληθωρισμός – απογυμνωμένος από τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – θα μπορούσε να αυξηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες, καθιστώντας έτσι λάθος μήνυμα την διακοπή των περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή