Με αφανισμό κινδυνεύει η παραδοσιακή καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, με την τιμή να έχει καταρρεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τους παραγωγούς της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων σε αδιέξοδο.

Το εμβληματικό αυτό προϊόν, που στήριξε την εθνική οικονομία, περνάει μία σοβαρή κρίση, η οποία προήλθε από την συγκέντρωση αδιάθετων αποθεμάτων, που ξεκίνησε με την πανδημία και την  συρρίκνωση της αγοράς.

Κορινθιακή Σταφίδα: Κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα

Τα αποθέματα αυτά, τα οποία μεταφέρονται από την μια χρονιά στην άλλη, συμπιέζουν προς τα κάτω την τιμή του προϊόντος, η οποία έχει καταρρεύσει στα 0,70 ευρώ/κιλό, από τα 1,60 ευρώ/κιλό που ήταν η τιμή για την εσοδεία του 2020 και τα 2 ευρώ για εκείνη του 2019.

Η τιμή των 0,70 ευρώ/κιλό με την οποία πούλησε η πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών, την στιγμή που το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 350 ευρώ/στρέμμα, έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια αφού δεν μπορούν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα της.

6.000 παραγωγοί περιμένουν λύση

Αυτή τη στιγμή 6.000 παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και οι οικογένειές τους από την Ηλεία, την Κορινθία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά υποφέρουν, ενώ απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα για αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Χωρίς όμως ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης από την πολιτεία ώστε να μπορέσουν οι σταφιδοπαραγωγοί να ανταποκριθούν στις αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες, τότε θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση.

Η συμπίεση της τιμής

«Η σταφίδα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Είναι απούλητη. Υπάρχουν σταφίδες ακόμα και μέσα στα σπίτια των παραγωγών. Με τιμή στα 0.70 ευρώ/κιλό, οι παραγωγοί ξεκινούν να τις ξεριζώνουν. Δεν βλέπουμε καμία προοπτική», λέει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας βιομηχανικής ντομάτας, σταφίδας και ελαιόλαδου κ. Χρήστος Βαλιανάτος, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο ΥπΑΑΤ, το οποίο ακόμα δεν έχει μεριμνήσει ώστε να βρεθεί λύση με την άμεση απόσυρση των αποθεμάτων, που αποτελεί τη μόνη λύση για να διασφαλίσει την τιμή της σταφίδας αλλά και το μέλλον της καλλιέργειας.

«Όταν τα αποθέματα μένουν μέσα, συμπιέζουν την τιμή. Αν αυτή την στιγμή τα αποθέματα είναι περίπου στις 7.000 με 8.000 τόνους, με τη νέα παραγωγή του Ιουλίου, η οποία δεν ξέρουμε αν θα είναι παραγωγική, σκεφτείτε τι θα γίνει. Δεν θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο η τιμή; Λογικό δεν είναι;».

Τρίτη χρονιά δεν αντέχει ο σταφιδοπαραγωγός

Πάντως, ο ίδιος δεν φαίνεται αισιόδοξος για τη νέα σεζόν, τονίζοντας ότι «με τα ίδια προβλήματα θα είμαστε αντιμέτωποι. Όμως τρίτη χρονιά ο σταφιδοπαραγωγός δεν αντέχει. Είναι πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας και από την στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, μοιραία ο παραγωγός ξεκινά να ξεριζώνει. Να σκεφτείτε ότι αν ξεριζώσεις τη σταφίδα, για να επανέρθει θα χρειαστεί 5 χρόνια. Στο τέλος θα βρεθούμε στο φαινόμενο να μην υπάρχει σταφίδα».

Τι προτείνεται

Ήδη, τόσο η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών καθώς και άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις των σταφιδοπαραγωγών έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτεία και το ΥπΑΑΤ, ζητώντας να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση η απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, προτείνεται να συμπεριληφθεί η σταφίδα σε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας στην Ουκρανία που πλήττεται από τον πόλεμο αλλά και στη Τουρκία που επίσης αντιμετωπίζει ανάλογη ανθρωπιστική κρίση από τον πρόσφατο σεισμό και έτσι να απορροφηθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα, αναλογικά της δραστηριότητάς των, από όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ποια είναι η κορινθιακή σταφίδα

Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο (κατά 80%) όπου την ευνοούν τα κατά τόπους µικροκλίµατα, ενώ σε άλλες χώρες του πλανήτη έδωσε υποδεέστερες ποιότητες του προϊόντος. Το όνομα της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιβάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της.

Γραπτές αναφορές για τη σταφίδα, τον αφυδατωμένο καρπό του αμπελιού, συναντάμε από την αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων, ενώ οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στην Οδύσσεια του Ομήρου περίπου το 800 π.Χ

Η καλύτερη ποιότητα μαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι αυτή που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας µε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) Βόσκισα, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα απολαμβάνει καλύτερες τιμές στις αγορές.

Παραδοσιακά η μαύρη κορινθιακή σταφίδα εξάγεται  σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τις, την Αυστραλία και την Ινδία κλπ

Σήμερα η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) αποτελεί την κύρια εταιρεία επεξεργασίας Κορινθιακής Σταφίδας εξάγοντας πάνω από το 60% της ετήσιας παραγωγής. Επίσης, η ΠΕΣ εξάγει περίπου το 90% της ανώτερης ποιότητας Κορινθιακής σταφίδας «Βοστίτσα Π.Ο.Π.».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO