Αδιάθετα αποθέματα και χαμηλή τιμή είναι η εικόνα που επικρατεί αυτή την στιμή στην κορινθιακή σταφίδα, με τους αγρότες να ανησυχούν ότι για δεύτερη χρονιά το προϊόν, που στηρίζει τις περιοχές τους και τις οικογένειές τους, θα μείνει στα αζήτητα.

Οι σταφιδοπαραγωγοί φοβούνται ότι και φέτος η τιμή του προϊόντος τους θα κινηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Κορινθιακή σταφίδα: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την κατώτατη τιμή παραγωγού

«Με τη τιμή που ακούστηκε, δηλαδή 70 ή 80 λεπτά, οι παραγωγοί δεν βγαίνουν αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έξοδα αγγίζουν το 1.30 – 1.40 ευρώ/κιλό», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, στο iliatoday.gr, επισημαίνοντας ότι το ΥπΑΑΤ πρέπει να στηρίξει το προϊόν και πως θα καλεστούν βουλευτές και άλλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κατά τη συνάντηση των μελών της Ομάδας Παραγωγών και της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών στο Αίγιο, η εκτίμηση ήταν πως η σταφίδα θα μείνει στα αζήτητα, ενώ δεν υπάρχει διάθεση για αγορά της σταφίδας στο 1,30–1,40 ευρώ/κιλό που επιθυμούν οι αγρότες, παρά μόνο σε τιμές που φτάνουν τα 0,70–0,80 ευρώ/κιλό.

«Επισκεφθήκαμε την Παναιγιάλειο Ένωση και είχαμε συζήτηση με τους διοικούντες  για τη νέα σοδειά σταφίδας του 2022. Η κατάσταση είναι τραγική. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κορινθιακή σταφίδα βρίσκεται στα τάρταρα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών θα καλέσουμε τους βουλευτές για να πιέσουμε τον υπουργό να ενισχύσει οικονομικά το προϊόν λόγω χαμηλής τιμής του, ώστε να παραμείνει, διότι αν ξεριζωθεί η σταφίδα δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει».

Πάντως, οι χαμηλές τιμές ελλοχεύουν τον κίνδυνο να κρατηθεί η σταφίδα στις αποθήκες για δεύτερη συνεχή χρονιά, δημιουργώντας πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας και νομών που βασίζονται στην καλλιέργεια αυτή.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, 1,50 ευρώ/κιλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO