Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών έκλεισε ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, καθώς έλαβε σημαντικές στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα, αξιολογώντας και την πορεία της οικονομίας και της επίπτωσης της μίνι τραπεζικής κρίσης στο α’ 3μηνο του 2023.

Oι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 7.909 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,59% στις 15.882 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,47% στις 7.533 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακάθεκτο το ανοδικό σερί

Σημαντικά στηρίγματα στις αγορές έδωσε το +2% της Easyjet, καθώς ανακοίνωσε ότι οι ζημίες περιορίστηκαν λόγω της ισχυρής πασχαλινής ζήτησης. Επίσης ανέφερε ότι τα κέρδη του έτους θα ξεπεράσουν πιθανότατα τις εκτιμήσεις.

Από την άλλη, η  Ericsson υποχώρησε κατά 8,6%, μετά την ανακοίνωση περί πτώσης των πωλήσεων και των κερδών σε επίπεδο τριμήνου. Ο διευθύνων σύμβουλος Börje Ekholm δήλωσε στο CNBC ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες, αλλά ανέμενε σταδιακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 3,8%. Το ποσοστό ήταν οριακά υψηλότερο από ό,τι ανέμενε η αγορά.

Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε το 75,8% το αντίστοιχο τρίμηνο, χάρη στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και τους αυτοαπασχολούμενους. Το ποσοστό οικονομικής αδράνειας μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το τρίμηνο και έφτασε στο 21,1%.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 47.000 σε σχέση με το τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 1.105.000 για ένατη συνεχή περίοδο. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές χωρίς τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 6,6%, ενώ ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 31.000 τον Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του προηγούμενου μήνα.

Από την άλλη, επιδείνωση εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 4,1 από 13,0 τον Μάρτιο, πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων για βελτίωση στις 15,1 μονάδες.  Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο -32,5 από -46,5, καλύτερα από τις εκτιμήσεις για -40,0.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης