Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ελαφρώς ανοδικά την Τρίτη, μετά από πτώση 2% που κατέγραψαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα στηρίζουν τις προοπτικές ζήτησης.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο Brent σκαρφάλωσε κατά 34 σεντς στα 85,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 29 σεντς στα 81,12 δολάρια το βαρέλι.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,5% από έτος σε έτος.

Ο «μοναχικός δρόμος» της Κίνας – Γιατί ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

«Η αξιοσημείωτη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας υποστήριξε την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Leon Li, αναλυτής της CMC Markets.

Επιπλέον, ο Μάιος είναι η εποχική περίοδος αιχμής των ταξιδιών στην Κίνα και η ζήτηση για καύσιμα αναμένεται να σημειώσει πολύ μεγάλη αύξηση από έτος σε έτος, είπε.

Προειδοποιήσεις

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προβλέψει ότι η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης αργού πετρελαίου το 2023.

IEA: Σήμα κινδύνου για οικονομική επιβράδυνση από τις περικοπές στο πετρέλαιο

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚ+ κινδυνεύουν να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα μπορούσαν να βλάψουν τους καταναλωτές και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν επίσης υπό πίεση λόγω του ισχυρότερου δολαρίου και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

Το δολάριο ΗΠΑ ενισχύεται παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων και οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει ξανά το επιτόκιο δανεισμού της τον Μάιο, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα με τιμές σε δολάρια πιο ακριβά για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές