Απομακρύνεται το σενάριο αναβάθμισης της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία η Standard & Poor’s θα ανακοινώσει την απόφαση της για το ελληνικό αξιόχρεο, σύμφωνα με ενημέρωση της JP Morgan.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα αναμένει πρώτα το σχηματισμό κυβέρνησης και μετά την έλευση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Πώς οι εκλογές μπορεί να πυροδοτήσουν 10 νάρκες για την οικονομία

Όπως επισημαίνεται, η JP Morgan θέτει χαμηλές πιθανότητες οποιασδήποτε μεταβολής της τρέχουσας αξιολόγησης και αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. «Στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να αναβαθμίσουν την κρατική αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα έως ότου υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τη νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές», τονίζεται.

«Χαμηλές πιθανότητες»

Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει: «Όπως συζητήθηκε σε προηγούμενες έρευνες μας, η προσδοκία μας είναι ότι η νυν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σχηματίσει είτε μια πλειοψηφική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις πιθανές δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να παρέχει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει επενδυτικές αξιολογήσεις investment grade στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Για την αξιολόγηση της Ελλάδας από την S&P, βλέπουμε χαμηλές πιθανότητες για οποιαδήποτε ενέργεια».

Σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγων, η JP Morgan περιμένει σύντομα μία έκδοση ομολόγων από την Αθήνα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του ΟΔΔΗΧ για τακτικές δημοπρασίες τίτλων από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Παράλληλα, εκτιμά εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα ενισχυθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 190 μονάδων βάσης στις 210 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση, στις 190 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στις 180 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και στις 165 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Σε προηγούμενο report με φόντο το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan εξέφραζε την εκτίμηση πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1% το 2023, ο πληθωρισμός στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,8% ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 162%.

Η αμερικάνικη τράπεζα είχε διατυπώση την άποψη πως για όσους επενδυτές θέλουν να τηρήσουν overweight στάση στην Ελλάδα, παραμένουν ακόμα ελκυστικά τα ομόλογα διάρκειας 7-10 ετών καθώς διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλα ομόλογα της περιφέρειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία