Σήμα κινδύνου για τις αγορές εξέπεμψε η Blackstone την Πέμπτη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Fed δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο πρόεδρος Τζόναθαν Γκρέι προβλέπει ότι η Federal Reserve θα «κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επιτόκια: Πότε αναμένεται να σταματήσουν τις αυξήσεις Fed και ΕΚΤ

Στα ίδια επίπεδα ή και λίγο υψηλότερα

Ο Γκρέι, πρόεδρος της Blackstone, είπε ότι, ενώ η Fed πιθανότατα θα συγκρατηθεί από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υπερτιμήσει τις πιθανότητες της κεντρικής τράπεζας μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

«Η Fed είναι πιθανό να σταματήσει ή ίσως να πάει 25 μονάδες βάσης ψηλότερα από εδώ και πέρα, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο να περιστραφεί τόσο γρήγορα όσο περιμένει η αγορά», δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του.

Υψηλά επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμα

Πρόσθεσε ότι η Fed θα «κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο» για να εξουδετερώσει τις εναπομένουσες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Γκρέι, ο οποίος μιλούσε καθώς η Blackstone ανέφερε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου την Πέμπτη, είναι το πιο πρόσφατο ανώτερο στέλεχος της Wall Street που προειδοποιεί τους επενδυτές να αναμένουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα διατηρηθούν.

Το αφεντικό της JPMorgan, Jamie Dimon, και ο Larry Fink της BlackRock, υποστήριξαν και οι δύο την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν αρκεί για να αποτρέψει τη Fed από το να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων τελευταίου τριμήνου τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αλλά η Fed θα αρχίσει στη συνέχεια να μειώνει τα επιτόκια, με δύο μειώσεις να προβλέπονται μέχρι το τέλος του έτους.

«Νομίζω ότι ο πληθωρισμός σίγουρα μειώνεται. Βρίσκεται όλο και περισσότερο σε πορεία αναχαίτισης και το βλέπουμε στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας», δήλωσε ο Γκρέι. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο να αυξάνεται κατά 5% από έτος σε έτος.

Ο Γκρέι προειδοποίησε ότι τα υψηλά επιτόκια ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι αποταμιευτές εξαντλούν τις καταθέσεις σε ορισμένους δανειστές.

Ωστόσο, είπε ότι δεν ανησυχεί για μια κατάρρευση σε ολόκληρο τον κλάδο.«Είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω περιστατικά, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει συστημικό πρόβλημα επειδή δεν έχουμε συστημικό πιστωτικό πρόβλημα», ανέφερε.

Τα αποτελέσματα της Blackstone

Ο όμιλος ανέφερε ότι τα κέρδη του μειώθηκαν απότομα το πρώτο τρίμηνο και η συγκέντρωση κεφαλαίων επιβραδύνθηκε, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπιζαν φόβους για την «υγεία» της αγοράς εμπορικών ακινήτων και την πτώση στη δραστηριότητα σύναψης συναλλαγών.

Η Blackstone προσέλκυσε 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα επενδυτικά κεφάλαια το πρώτο τρίμηνο, μια πτώση άνω του 5% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Η επιβράδυνση άφησε τη Blackstone με 991 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, λίγο λιγότερο από το ορόσημο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που τα στελέχη της ήλπιζαν ήδη να επιτύχουν ως ένα νέο υψηλό επίπεδο στον κλάδο των ιδιωτικών μετοχών.

Αυτά τα σχέδια ματαιώθηκαν από μια αρνητική στροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ανάγκασε τους επενδυτές να αντλήσουν χρήματα από δύο ταχέως αναπτυσσόμενα κεφάλαια που δημιούργησε η Blackstone για πλούσιους μεμονωμένους επενδυτές, μειώνοντας την ανάπτυξη και τα κέρδη της.

Οι προκλήσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων προκάλεσαν απότομη πτώση των εσόδων και των κερδών του ομίλου συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα κέρδη της Blackstone που σχετίζονται με τις προμήθειες, ήταν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μείωση 9% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα διανεμητέα κέρδη της —μειώθηκαν κατά 36% στα 1,25 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων από επενδύσεις που βασίζονται σε πιστώσεις και ασφάλειες, δύο νεότερες επιχειρήσεις που δημιούργησε, αφού πρώτα έγινε μεγαθήριο από τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή