
Νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους, εν μέσω του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε ανοικτά τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «φλερτάρουν» με την αθέτηση του εθνικού χρέους, λέγοντας ότι η Αμερική δεν είναι «ένα έθνος νεκρό».
Έφτασε επίσης στο σημείο να αναφέρει τους Ρεπουμπλικάνους πρώην προέδρους Ρόναλντ Ρίγκαν και Ντόναλντ Τραμπ για να τονίσει την καταστροφή που θα προκαλούσε.
«Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε ο Μπάιντεν. «Βγάλτε την προεπιλογή από το τραπέζι και ας κάνουμε μια πραγματικά σοβαρή, λεπτομερή συζήτηση σχετικά με το πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία, θα μειωθεί το κόστος και θα μειωθεί το έλλειμμα».
Ιλον Μασκ: Oι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσουν
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το παιχνίδι του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στην Καλιφόρνια, «πραγματικά επικίνδυνο».
«Ο αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα ανταγωνιστικά οικονομικά οράματα για τα οποία μιλάμε», τόνισε.
Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει αντίπαλος της θεωρίας «trickle-down economics», κατά την οποία η μείωση της φορολογίας στις μεγάλες περιουσίες και στις πολυεθνικές εταιρείες αυτόματα φέρνει οφέλη στις λαϊκές τάξεις, καθώς διευκολύνει επενδύσεις και «διάχυση» του πλούτου· αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής των βιομηχανικών εργατών και των συνδικάτων.
«Πιστεύετε ότι (ο Κέβιν Μακάρθι) είπε στους πλούσιους και στους ισχυρούς πως είναι καιρός να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί δίκαια σε φόρους; Ούτε κουβέντα», πρόσθεσε ο ογδοντάρης δημοκρατικός, που καλεί να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πιο προνομιούχους Αμερικανούς.
«Είπε μήπως στις πολυεθνικές να σταματήσουν να κρύβουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους και να μεταφέρουν αλλού θέσεις εργασίας; Δεν άκουσα τίποτα τέτοιο», συνέχισε, προσάπτοντας ακόμη στους Ρεπουμπλικάνους πως θέλουν να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες.
«Πολιτικά παιχνίδια»
Ο Κέβιν Μακάρθι από την πλευρά του σήκωσε το γάντι… Τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί «δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν πολιτικά παιγνίδια με το όριο του χρέους» και αναφέρθηκε ξανά στα σχέδιά του: να επανέλθει το ύψος των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης –που θεωρεί πως είναι εκτός ελέγχου– στο επίπεδο του 2022 και να περιοριστεί η αύξησή τους στο 1% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια.
Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα συναινούσαν να αυξηθεί για ένα ορισμένο διάστημα το «όριο του χρέους».
Πρόκειται για αμερικανική ιδιαιτερότητα: οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία στον κόσμο όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.
Το περίφημο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.
Η ημερομηνία-Χ
Όμως ο χρόνος τελειώνει για τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής καθώς διαφωνούν για πιθανές περικοπές δαπανών ως προϋπόθεση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Η ημερομηνία Χ -όταν οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του χρέους τους- θα μπορούσε να πέσει μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου .Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπολογίζεται περί τα 31 τρισ. δολάρια.


Latest News

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή