Με το πόδι πατημένο στο «γκάζι» φαίνεται πως έχει μπει η χρονιά για τον τουρισμό, με τα στοιχεία από τις εισπράξεις κατά το πρώτο δίμηνο του έτους να είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει πως η αύξηση των τουριστικών εσόδων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 είναι αν μη τι άλλο εκρηκτική.

Πόσο κοστίζει μια διανυκτέρευση στην Αθήνα – Τι λένε οι ξενοδόχοι για την τουριστική κίνηση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι εισπράξεις ήταν κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με το 2022. Τα έσοδα έφτασαν τα 465 εκατ. ευρώ, από 263 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2022 και 67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών, ενώ η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών καθώς και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 80,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 80,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2022.

Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023 υπήρξε βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 76,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 83,5%.

Τον Φεβρουάριο οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν 241 εκατ. ευρώ, έναντι 133 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022 και 33 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2021. Σε επίπεδο ποσοστών, τον Φεβρουάριο φέτος οι εισπράξεις ανέβηκαν κατά 80,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 και οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 80,6%.

Τα στοιχεία της Fraport

Την ίδια ώρα, ποδαρικό με το… δεξί έκανε η νέα τουριστική χρονιά, κάτι που φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση στα αεροδρόμια.

Η εικόνα που κατέγραψαν τον Μάρτιος τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) είναι καλύτερη σε σχέση με το 2019, με τις πρώτες πτήσεις charter να ανοίγουν την αυλαία της τουριστικής σεζόν.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport, η επιβατική κίνηση σημείωσε άνοδο 2,5% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα, με πάνω από 731 χιλιάδες τουρίστες να ταξιδεύουν στους 14 προορισμούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Τον ρυθμό της ανόδου δίνει η διεθνής κίνηση, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 14,1% σε σχέση με το 2019, που έχει τεθεί ως έτος αναφοράς των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού. Στον αντίποδα η κίνηση εσωτερικού καταγράφει πτώση 4%. Σε σχέση με πέρυσι η επιβατική κίνηση σημείωσε άνοδο 32,9%, με την κίνηση εσωτερικού να ενισχύεται κατά 32,1% και την διεθνή κατά 34%.

Σε 10 από τα 14 αεροδρόμια καταγράφεται σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019, με την Κέρκυρα, τα Χανιά, τη Σκιάθο και τη Ρόδο να κρατούν τα ηνία με άνοδο που υπερβαίνει το 30%. Στον αντίποδα πτώση σημειώνεται σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη και Μυτιλήνη.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πτήσεων, καταγράφεται αύξηση κατά 2,6% σε σχέση με το 2019, με τις πτήσεις εξωτερικού να σημειώνουν άνοδο 10,2% και τις πτήσεις εσωτερικού να υποχωρούν οριακά κατά 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός