Την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία μελετούν οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo την Παρασκευή, επικαλούμενο ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν «μια πλήρη απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών στη Ρωσία». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανέφερε ότι αξιωματούχοι από τα κράτη της G7 συζητούν την ιδέα πριν από τη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε βάρος τουρκικών οντοτήτων – «Βοήθησαν τον πόλεμο της Ρωσίας»

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Bloomberg, ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Hirokazu Matsuno είπε ότι η κυβέρνηση έχει γνώση του θέματος, αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των χωρών της G7 και ομοϊδεατών εθνών σχετικά με πιθανές περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Αυτό που είναι σημαντικό για τον τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας το συντομότερο δυνατό είναι ότι η G7 παραμένει ενωμένη για αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η ρωσική οικονομία αντέχει παρά τις κυρώσεις

Μέχρι στιγμής, παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία θα αντέξει το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναμένει ότι η ανάπτυξη στη Ρωσία θα ανέλθει στο 0,7% φέτος, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 0,4% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες.

Γενικά, τα αποτελέσματα της ρωσικής οικονομίας εμφανίζονται βελτιωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ αρχικά αναμενόταν ισχυρή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2022, στο 6%, τελικά η χρονιά ολοκληρώθηκε με ύφεση «μόνο» 2,1%. Για το 2023, η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη καλύτερη: τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% αλλά τον Ιανουάριο αναθεώρησε προς τα επάνω, προβλέποντας οριακή ανάπτυξη, της τάξης του 0,3%. Τώρα, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 0,7% φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή