«Πιο ενωμένη από ποτέ» δηλώνει η G7, η οποία επικρίνει την πίεση που ασκεί η Κίνα στην Ταϊβάν – ως απάντηση στη σύσφιξη των σχέσεων της νήσου με τις ΗΠΑ – καθώς και την απειλή της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ενώ συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ταϊβάν: Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ έπλευσε στο στενό μεταξύ της νήσου και της Κίνας

«Η ισχύς της αλληλεγγύης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της G7 αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση της ομάδας στο ιαπωνικό θέρετρο Καρουιζάβα.

Την υπερβολική έμφαση στην ενότητα κατέστησε, εξάλλου, πιο αναγκαία η ηχηρή διαφοροποίηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύτηκαν στον απόηχο της επίσκεψής του στην Κίνα τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην παρασυρθεί σε μια κρίση στην Ταϊβάν.

Το ανακοινωθέν

Το ανακοινωθέν της G7 υπογραμμίζει πως στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι φόβοι για παρόμοια ενέργεια της Κίνας κατά της Ταϊβάν.

Η ομάδα, η οποία αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απειλή της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Είπε ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων» στην Ουκρανία «θα αντιμετωπιστεί με σοβαρές συνέπειες».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει στη γείτονα και σύμμαχο Λευκορωσία πυρηνικά όπλα μικρότερου βεληνεκούς, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, επειδή η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς τα σύνορα της Ρωσίας.

Ήταν η πρώτη φορά από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες που η Ρωσία πρότεινε τη στάθμευση πυρηνικών δυνάμεων σε άλλη χώρα, κλιμακώνοντας την ένταση της αντιπαράθεσής της με τη Δύση για την Ουκρανία.

Οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν επίσης ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στα Στενά της Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας και τάχθηκαν κατά της στρατιωτικοποίησης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Κάλεσαν δε το Πεκίνο να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα