Στόχος επενδύσεων για πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με κολοσσούς των Big Tech όπως η Microsoft, η Google και η Amazon να προωθούν σειρά καινοτόμων σχεδίων με γαλανόλευκο χρώμα. Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ξένα περιοδικά όπως το Bloomberg και ο Economist αναφέρονται στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα τα παίζει όλα για όλα στην τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις χθεσινό δημοσίευμα του Economist στέκεται στην είσοδο τεχνολογικών, αλλά και φαρμακευτικών κολοσσών, όπως η Microsoft και η Pfizer. «Η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο ασθενής της Ευρώπης» σχολιάζει το κορυφαίο διεθνές περιοδικό, φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τον πρώτο ελληνικό μονόκερο, τη Viva Wallet.

Economist: Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story

Microsoft

Υπενθυμίζεται πως το 2020 η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή data centers λίγο έξω από την Αθήνα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στη χώρα σε λίγο πάνω από 300. Συγκεκριμένα, η επένδυση φτάνει το ένα δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας και προβλέπει την κατασκευή τριών data centers στην περιοχή των Μεσογείων, μέσω των οποίων θα προσφέρονται υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud).

Πρόσφατα, η Microsoft επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για συνέχιση των επενδύσεων και με βάση αυτή την αρχή, μέσα στους επόμενους μήνες και ως τα τέλη του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε από το 2024 να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του data center της Microsoft στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. «Η αδειοδότηση του πρότζεκτ προχωρά κανονικά και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft στην Ελλάδα Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, η έναρξη της πρώτης φάσης λειτουργίας έχει ορίζοντα το 2025.

Σημειωτέον, αυτή η μεγάλη επένδυση αποτελεί την κορωνίδα των αναπτυξιακών σχεδίων του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ψηφιακή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και «πράσινες» δράσεις.

Cisco

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, η Cisco δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων, με την επένδυση της αμερικανικής εταιρείας να φτάνει ως το 2025 στα 10 εκατ. ευρώ. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

Όπως επισημαίνεται, το κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, για την ΝΑ Ευρώπη.

Google

Το περασμένο φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει ένα cloud hub κοντά στην Αθήνα, ισχυριζόμενη ότι θα προσθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030. Στόχος της εταιρείας είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τα data centers τόσο άμεσα, ώστε να είναι έτοιμα σε δύο χρόνια.

Η δημιουργία του Cloud Region γυρίζει μια νέα σελίδα στην παρουσία της Google στην Ελλάδα, που ήδη μετρά 15 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως, χαρακτηρίζοντας τη ανακοίνωση ορόσημο, η πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, είχε τονίσει πως «εμβαθύνουμε τη συνεργασία της Google με την Ελλάδα που αποκτά νέες συναρπαστικές διαστάσεις».

Όσον αφορά στο Google Cloud Region, αυτό θα παρέχει,  υπηρεσίες αποθήκευσης και cloud στους πελάτες της εταιρείας. Χτισμένη επάνω στην πιο σύγχρονη τεχνολογία, η νέα υποδομή παρέχει ουσιαστικά μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη των φορέων και επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» την αξία των δεδομένων τους. Επίσης, σε έναν κόσμο που οι κυβερνοαπειλές πολλαπλασιάζονται, αυτή η πλατφόρμα εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα, τα συστήματα και οι χρήστες είναι ασφαλείς. Βάσει της έρευνας για το αποτύπωμα του επενδυτικού πλάνου της Google που διεξήγαγε η AlphaBeta Economics, αυτό θα υποστηρίξει την ανάπτυξη 700.000 και πλέον πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, με το Google Cloud οι πελάτες δεν χρειάζεται να κατέχουν ή να λειτουργούν δικά τους κέντρα δεδομένων και διακομιστές.

Το πλάνο της Google για τη χώρα μας δεν περιορίζεται όμως στο Cloud Region. Εστιάζει στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα. Επίσης, θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture να γίνει ακόμα πιο προσβάσιμος και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στο παγκόσμιο κοινό.

Amazon

H Amazon Web Services υλοποιεί επένδυση ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή της Νάξου σε «έξυπνο» νησί. Μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται δοκιμαστικές πτήσεις με τη χρήση drones για τη μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων, καθώς και για τη συνδρομή του έργου του Λιμενικού. Η αμερικανική εταιρεία συντονίζει την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος με τη συμμετοχή των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο σχέδιο «Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών, startups κ.λπ.), καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου κ.λπ. Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη, στην κατηγορία Smart Island/Smart City κ.ο.κ

Οι τεχνολογικές εταιρείες που «ψηφίζουν» Ελλάδα

Εκτός των τεσσάρων κολοσσών της τεχνολογίας που υλοποιούν επενδύσεις στην Ελλάδα, μια σειρά από άλλες τεχνολογικές εταιρείες ποντάρουν στο εγχώριο δυναμικό τα τελευταία χρόνια. Η γερμανική TeamViewer -εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις απομακρυσμένης σύνδεσης και συνεργασίας επέλεξε τα Ιωάννινα στις αρχές του 2020 για την εγκατάσταση ενός κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, αρχικά με δυναμικό 18 εργαζομένων. Πολύ σύντομα ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε, ενώ στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη με 200, συνολικά, θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο ΟΤΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2027 για την κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει ως το σπίτι ή το γραφείο. Πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε επίσης την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα έως και 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας. Σημειώνεται ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη η Deutsche Telekom μετέφερε στη Θεσσαλονίκη από την Αγ. Πετρούπολη 270 στελέχη πληροφορικής για τη λειτουργία του Telekom IT Hub Ως το 2027 στο κέντρο αναμένεται να απασχολούνται συνολικά 1.000 άτομα.

Από την πλευρά της η Vodafone υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που αφορούν τόσο στην ανάπτυξη οπτικών ινών όσο και στην επέκταση του δικτύου 5G, για τη διασύνδεση άνω των 800.000 επιχειρήσεων και νοικοκυριών έως το 2024, ενώ η Accenture δημιούργησε hub στη Θεσσαλονίκη με 20 άτομα, το οποίο σταδιακά αναπτύχθηκε με την προσθήκη στελεχών και σήμερα στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. στην Πυλαία.

Το Deloitte Alexander Competence Center, πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας της Deloitte, άνοιξε τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγα χρόνια και σήμερα απασχολεί 800 εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ η PwC έχει επιλέξει την Πάτρα για την εγκατάσταση του PwC Technology & Innovation Hub, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί