Ομολογουμένως ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τον Ίλον Μασκ, με αποκορύφωμα μια ανοικτή επιστολή από τους θεσμικούς μετόχους της Tesla που καλούν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να «συγκρατήσει» τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.

Η επιστολή ακολουθεί την έκρηξη στον αέρα του πυραύλου SpaceX Starship στην πρώτη του δοκιμαστική πτήση την Πέμπτη και μια έκθεση κερδών του πρώτου τριμήνου της Tesla την Τετάρτη που είδε τα καθαρά έσοδα να μειώνονται περισσότερο από 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με περιορισμένα περιθώρια. Η έκθεση οδήγησε τις μετοχές της Tesla κάτω σχεδόν κατά 10% την Πέμπτη και διέγραψε σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή θέση του Μασκ, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires’ Index .

Πώς ο Μασκ έχασε 13 δισ. δολ. μέσα σε λίγες ώρες

Ο Μασκ μπήκε και πάλι σε διαμάχη με το Twitter, εξαλείφοντας την επαληθευμένη κατάσταση από τους λογαριασμούς των περισσότερων μη πληρωμένων συνδρομητών και τα σημάδια για κυβερνητικούς αξιωματούχους και λογαριασμούς, αυξάνοντας το φάσμα των απατεώνων που τρέχουν αχαλίνωτα στην πλατφόρμα.

Τι λέει η επιστολή

Όπως γράφει το CNBC, οι επενδυτές της Tesla, που λένε ότι οι συμμετοχές τους ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θέλουν το διοικητικό συμβούλιο να προσελκύσει περισσότερα ανεξάρτητα μέλη και να εργαστεί σκληρότερα για να λύσει ζητήματα στην εταιρεία που μπορεί να θέτουν «σημαντικούς νομικούς, λειτουργικούς και κινδύνους φήμης» για την κατασκευάστρια ηλεκτρονικών οχημάτων, «θέτοντας σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη αξία του».

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τον χειρισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τον Μασκ και την Tesla. Η επιστολή τους αφηγείται πολλές αγωγές στις οποίες ο Tesla έχει μηνυθεί για φυλετικές διακρίσεις, καταστροφή συνδικάτων, κλοπή μισθών, σεξουαλική παρενόχληση και μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

«Η Tesla φαίνεται να ασπάζεται μια ευρύτερη κουλτούρα του να είναι «υπεράνω του νόμου», έγραψαν, προσθέτοντας ότι η Tesla αντιμετωπίζει τώρα ποινικές έρευνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας και το Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Καλιφόρνια για τον αυτόματο πιλότο της».

«Αντί να εργαστεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων με τις ρυθμιστικές αρχές, ο διευθύνων σύμβουλος Μασκ έκανε υποτιμητικά tweets και σχόλια, τροφοδοτώντας εντάσεις», έγραψαν.

Η ανοιχτή επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της Tesla έρχεται μετά την πτώση των μετοχών της Tesla περισσότερο από 15% τον περασμένο μήνα.

Η Kristin Hull της Nia Impact Capital είπε στο CNBC ότι η επιστολή προορίζεται ως «κάλεσμα για δράση» και ελπίζει ότι η πρόεδρος της Tesla, Robyn Denholm, θα αφιερώσει χρόνο για να γράψει μια ουσιαστική απάντηση, τουλάχιστον. «Θέλουμε να δούμε το διοικητικό συμβούλιο να παίρνει τη δουλειά του στα σοβαρά – δεν τους βλέπουμε να κάνουν καλή δουλειά ως το αφεντικό του Ίλον Μασκ».

Διαβρωμένα περιθώρια, εκρήξεις πυραύλων

Ενώ οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο στις αρχές της Παρασκευής, η ενημέρωση των κερδών του πρώτου τριμήνου της εταιρείας αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε τα αυξημένα επίπεδα αποθεμάτων και τη διάβρωση των περιθωρίων κέρδους.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των επενδυτών της εταιρείας για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, η Tesla οφείλει στους πωλητές 7,32 δισεκατομμύρια δολάρια και κατέχει απόθεμα 14,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσιά της και την εφαρμογή περικοπών τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ενώ η Tesla αύξησε τις τιμές σε οχήματα Model S και X σε ορισμένες αγορές την Παρασκευή, αυτά τα μοντέλα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κομμάτι των συνολικών πωλήσεων και παραγωγής για την Tesla σήμερα. Οι μέτριες αυξήσεις των τιμών συνοδεύτηκαν επίσης από ένα κίνητρο — τρία χρόνια δωρεάν Supercharging στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας.

Η πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla έχει άμεση επίδραση στον Μασκ, ο προσωπικός πλούτος του οποίου προέρχεται κυρίως από τις συμμετοχές του στην Tesla, καθώς έχασε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή του αξία την ημέρα μετά τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Tesla.

Επίσης την Πέμπτη, η SpaceX, η αμερικανική αμυντική ανάδοχος εταιρεία του Musk, εκτόξευσε το Starship Super Heavy όχημά της σε μια δοκιμαστική πτήση από τις εγκαταστάσεις της στην Boca Chica, στο Τέξας.

Starship: Εξερράγη στη μέση της δοκιμαστικής πτήσης ο πύραυλος που θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη

Ο πύραυλος βγήκε από την εξέδρα εκτόξευσης αλλά εξερράγη επίσης, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας να καθηλώσει το πρόγραμμα προς το παρόν μέχρι περαιτέρω αξιολόγηση.

Πριν από την έκρηξη, τοπικές περιβαλλοντικές και ιθαγενείς οργανώσεις για τα δικαιώματα διαμαρτυρήθηκαν για την εκτόξευση , προβλέποντας βλάβες για την άγρια ​​ζωή, την υγεία των ανθρώπων και την περιουσία.

Εν τω μεταξύ, ο Μασκ συνεχίζει να κάνει αμφιλεγόμενες κινήσεις με το Twitter, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που αγόρασε πέρυσι για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, πουλώντας μετοχές της Tesla αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή