Οι δορυφόροι σε τροχιά δεν μπορούν να μείνουν ακίνητοι. Ούτε οι εταιρείες που τους κατασκευάζουν, ειδικά με τις παραδοσιακές πηγές εσόδων τους σε παρακμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πιθανή ένωση της SES με έδρα το Λουξεμβούργο και της ανταγωνίστριας Intelsat στις ΗΠΑ είναι λογική. Ωστόσο, θα μπορούσαν να καταλήξουν διαστημικά σκουπίδια με την πάροδο του χρόνου.

Διάστημα, όπως λέμε… χωματερή;

Η SES, που διευθύνεται από τον Στιβ Κόλαρ, δήλωσε στις 29 Μαρτίου ότι είχε ξεκινήσει συζητήσεις με την Intelsat, η οποία προέκυψε πρόσφατα από μια αναδιάρθρωση υπό τον αμερικανικό πτωχευτικό κώδικα (Κεφάλαιο 11). Το Bloomberg ανέφερε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτιμήσει τον συνδυασμένο όμιλο στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των δανείων. Στον υπερχρεωμένο κλάδο καμία εταιρεία δεν επιθυμεί να είναι η τελευταία που μένει μόνη. Ορισμένες πηγές εσόδων, όπως η δορυφορική τηλεόραση, συρρικνώνονται ή μόλις και μετά βίας αυξάνονται. Η εξαγορά του βρετανικού ανταγωνιστή της Inmarsat από την Viasat, αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έλαβε πρόσφατα προσωρινή έγκριση ανταγωνισμού στη Βρετανία. Η γαλλική Eutelsat εξαγόρασε την βρετανική OneWeb πέρυσι.

Το μεγαλύτερο κίνητρο της συμφωνίας μεταξύ SES και την Intelsat είναι η ευκαιρία να μοιραστούν το κόστος εκτόξευσης και ανάπτυξης δορυφόρων. Οι αναλυτές της Credit Suisse υπολογίζουν ότι οι πιθανές εξοικονομήσεις θα είχαν καθαρή τρέχουσα αξία σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι περίπου η ίδια με την τρέχουσα αξία μετοχών της SES.

Ούτε ο δανεισμός θα πρέπει να είναι μεγάλο πρόβλημα. Το δίδυμο θα είχε ένα βαρύ αρχικό καθαρό χρέος περίπου 4 φορές το συνδυασμένο EBITDA, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank. Ωστόσο, αυτό θα μειωθεί σε λιγότερο από 2 φορές το EBITDA μετά τη συνυπολογισμό των μετρητών που οφείλονται και στις δύο πλευρές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την εκκένωση του χώρου στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Με άλλα λόγια, η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη αξία χωρίς να επιβαρύνει τον ισολογισμό του συνδυασμένου ομίλου.

Αλλά, εκεί τελειώνουν τα καλά νέα. Ένα εμπόδιο είναι ότι οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές θα εξετάζουν προσεκτικά οποιαδήποτε συνγχώνευση. Η SES και η Intelsat είναι οι κύριοι παίκτες στην αγορά δορυφορικών βίντεο των ΗΠΑ και ο νέος όμιλος θα είναι σημαντικός πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών στο υπουργείο Άμυνας. Η SES αντιμετωπίζει πρόσθετο έλεγχο από το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει το 33% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρία.

Και μια συμφωνία δεν θα έλυνε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα των εταιρειών. Και οι δύο είναι παρούσες στην μάλλον βαρετή αγορά δορυφορικών βίντεο, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνδυασμός θα σήμαινε ουσιαστικά νέες προσπάθειες σε μια παλιά τεχνολογία. Αναμφισβήτητα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εξοικονόμηση κόστους για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως σε “αστερισμούς” δορυφόρων στις μεσαίες τροχιές γύρω από την γη, που παρέχουν γρήγορες συνδέσεις στο Διαδίκτυο σε δυσπρόσιτα μέρη. Αλλά, δισεκατομμυριούχοι με βαθιά τσέπες, όπως ο Ίλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, έχουν βάλει στο στόχαστρο μια παρόμοια αγορά και έχουν επιλέξει ρυθμίσεις χαμηλής τροχιάς για τους δορυφόρους τους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners