Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε κάποιες αμερικανικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και συγκεκριμένα από «very strong-» σε «strong+». Η υποβάθμιση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα υψηλότερα επιτόκια, τους κινδύνους που αφορούν τη χρηματοδότηση, κάτι που αποδυναμώνει την πιστωτική ισχύ.

Απειλή νέας αναταραχής από τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες

Αυτό το διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον όπως και η πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στα περιθώρια κέρδους οδήγησαν τον οίκο στην απόφαση να υποβαθμίσει τις αμερικανικές τράπεζες.

«Υπάρχουν αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ που εκτείνονται πέρα από τις άμεσες προκλήσεις της χρηματοδότησης ή τις πτωτικές πιέσεις στα κέρδη των τραπεζών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την ασθενέστερη κεφαλαιοποίηση και τους κινδύνους που σχετίζονται με εμπορικά ακίνητα (CRE)», επισημαίνει ο Moody’s.

Ο οίκος υποβάθμισε 11 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης των Comerica, US Bancorp, First Republic Bank, Western Alliance Bancorp, και Zions Bancorp.

Από την άλλη διατήρησε τις σταθερές προοπτικές για τις περισσότερες τράπεζες, «καθώς αντανακλώνται ευνοϊκά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της περαιτέρω πιστωτικής επιδείνωσης».

«Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες παρουσιάζουν υγιή κέρδη, ισχυρά κεφάλαια και ισχυρή ρευστότητα, τα οποία θα βοηθήσουν στη στήριξη της συστημικής σταθερότητας ενόψει του επιδεινούμενου λειτουργικού περιβάλλοντος», τονίζεται στην έκθεση.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους που σχετίζονται με τη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού-παθητικού, κίνδυνοι που δημιουργούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, αφότου η Silicon Valley Bank προκάλεσε ένα bank run τον περασμένο μήνα, όταν ανακοίνωσε ζημιές από τις πωλήσεις των χρεογράφων που διακρατούσε.

Αυτοί οι κίνδυνοι της διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού-παθητικού θα αυξηθούν από τις «σημαντικές» αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και τη συνεχιζόμενη μείωση των τραπεζικών αποθεματικών, καθώς και από τη διαρροή των καταθέσεων λόγω ποσοτικής σύσφιξης (QT).

«Τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει εντός του εύρους στόχου της Fed», αναφέρει ο οίκος Moody’s.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή