Με οργανική κερδοφορία 8% στις καθαρές πωλήσεις και 12% στα ΕΒΙΤ ολοκληρώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2023 για τη Holcim.

Σε επίπεδο πωλήσεων η εταιρεία κατέγραψε πτώση κατά 11,1% στα 5,725 δισ. ελβετικά φράγκα ενώ κατά 19,7% υποχώρησαν τα ΕΒΙΤ για τους τρεις μήνες της τρέχουσας χρονιάς, διαμορφούμενα στα 493 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Νέα εταιρική ταυτότητα για τον Όμιλο Holcim

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει η εταιρεία, η περιοχή της Βόρειας Αμερικής σημείωσε ένα δυναμικό ξεκίνημα για το έτος στους κλάδους Τσιμέντου, Αδρανών και Έτοιμου Σκυροδέματος, με ισχυρή ζήτηση της αγοράς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά. Οι όγκοι λύσεων στέγης επηρεάστηκαν από την ομαλοποίηση των αποθεμάτων. Η προσφορά λύσεων στέγης της Holcim ενισχύθηκε περαιτέρω το τρίμηνο με το κλείσιμο της εξαγοράς της Duro-Last, παράλληλα με άλλες δύο εξαγορές στον κλάδο των Αδρανών. Οι παραγγελίες είναι εύρωστες σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το ενδέκατο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης της οργανικής κερδοφορίας για τη Λατινική Αμερική, με το Μεξικό, την Κολομβία και την Αργεντινή να ωθούν τις επιδόσεις. Η εταιρεία επέκτεινε τον τομέα Λύσεων & Προϊόντων ως προς τα προϊόντα στέγης και στεγανοποίησης στην Αργεντινή και το Μεξικό. Η Holcim αναμένει ότι αυτά τα ισχυρά αποτελέσματα θα συνεχιστούν με μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής.

Στην Ευρώπη, η Holcim πέτυχε ισχυρά αποτελέσματα σε όλη την περιοχή, με την επέκταση του περιθωρίου της να οφείλεται κυρίως σε λύσεις υψηλής αξίας. Η Holcim ολοκλήρωσε δύο εξαγορές στον τομέα Λύσεων & Προϊόντων και πέντε σε Αδρανή και Έτοιμο Σκυρόδεμα. Η εταιρεία αναμένει ότι τα ισχυρά αποτελέσματα θα συνεχιστούν.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής παρουσίασε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας με σημαντική επέκταση του περιθωρίου της. Τα αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από την Αυστραλία, την Αλγερία και την Αίγυπτο. Η περιοχή σημείωσε σημαντική αύξηση στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων απαλλάσσοντας τις δραστηριότητες από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι παραγγελίες στην περιοχή είναι ικανοποιητικές καλά, ενώ η ανάκαμψη στην Κίνα προχωρά.

Επιτυχής μετασχηματισμός

Η Holcim συνέχισε τον επιτυχή μετασχηματισμό της, με δώδεκα εξαγορές αύξησης της αξίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής εξαγοράς της Duro-Last. Τέσσερις ακόμη εξαγορές προστέθηκαν στον τομέα Λύσεων & Προϊόντων στο τρίμηνο καλύπτοντας τις λύσεις στέγης, στεγανοποίησης, λιανικής και προκατασκευασμένων στοιχείων.
Άλλες επτά εξαγορές προστέθηκαν στους τομείς Αδρανών και Έτοιμου Σκυροδέματος.

Ηγετική θέση στη βιωσιμότητα

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη δέσμευση της Holcim να ηγείται της μετάβασης του κλάδου δομικών υλικών σε καθαρό μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε τη δεύτερη Έκθεση για το κλίμα της εταιρείας για συμβουλευτική ψηφοφορία, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας να δίνει στους μετόχους της λόγο σε θέματα που σχετίζονται με το κλίμα. Η Έκθεση για το κλίμα δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου 2023.

Επιταχύνοντας τη δράση για το κλίμα, η Holcim μείωσε το CO2 ανά καθαρές πωλήσεις κατά 21% το 2022 και θα το μειώσει κατά περισσότερο από 10% το 2023. Η Έκθεση για το κλίμα του 2023 περιλαμβάνει τους αναβαθμισμένους στόχους για το 2030 της Holcim που ευθυγραμμίζονται με το πλαίσιο του 1,5°C και επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets. Σημειώνοντας πρόοδο στη δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα, η Holcim αναλαμβάνει να επενδύσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα έως το 2030 σε ώριμες τεχνολογίες για τη δέσμευση άνω των 5 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως. Προάγοντας τις κυκλικές κατασκευές σε όλο των εύρος των δραστηριοτήτων της, η Holcim ξεκίνησε την ιδιόκτητη πλατφόρμα κυκλικής τεχνολογίας ECOCycle® τον Απρίλιο, ώστε να επιταχύνει την ανακύκλωση υλικών κατασκευών και κατεδαφίσεων. Η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία υπέρβασης του στόχου της για ανακύκλωση 10 εκατομμυρίων τόνων υλικών κατασκευών και κατεδαφίσεων έως το 2025.

Συνεχίζοντας να επικεντρώνεται στις βιώσιμες κατασκευές, το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα ECOPact αντιπροσώπευε το 16% των καθαρών πωλήσεων έτοιμου σκυροδέματος το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζοντας να σημειώνει πρόοδο προς τον στόχο του να φτάσει το 25% μέχρι το 2025. Το τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα ECOPlanet είναι τώρα διαθέσιμο σε 27 αγορές, με την πρώτη παραγωγή πυρίμαχου αργίλου στη Γαλλία και το Μεξικό με έως και 50% λιγότερο CO2.

Προοπτικές και κατευθύνσεις

Η Holcim αναμένει συνεχή αύξηση της κερδοφορίας και αναβαθμίζει τις κατευθύνσεις της, ως εξής:

• Οργανική αύξηση των καθαρών πωλήσεων άνω του 6%
• Υπεραναλογική οργανική αύξηση του EBIT άνω του 10%
• Κορυφαία στον κλάδο αύξηση του περιθωρίου EBIT άνω του 16%
• Ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις ύψους περίπου 3 δισ. ελβετικών φράγκων
• Μείωση του CO2 ανά καθαρές πωλήσεις κατά περισσότερο από 10%

Jan Jenisch, διευθύνων σύμβουλος της Holcim

«Ευχαριστώ όλα τα μέλη της οικογένειας Holcim για αυτό το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς. Οι επιδόσεις αυτού του τριμήνου καταδεικνύουν τη δύναμη του χαρτοφυλακίου μας και του περιφερειακού μας αποτυπώματος, με εύρωστη αύξηση των κερδών, ωθούμενη από λύσεις υψηλής αξίας, από το ECOPact έως το ECOPlanet, που υποστηρίζουν τους πελάτες μας στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητάς τους.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν οργανικά κατά 8% και το EBIT κατά 12%. Αυτή η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στις ισχυρές αποδόσεις σε όλους τομείς δραστηριότητας. Οι ομάδες μας συνέχισαν τον ταχύ ρυθμό υλοποίησης της στρατηγικής μας, με 12 εξαγορές που επέφεραν αύξηση της αξίας, συμπεριλαμβανομένης της Duro-Last, ολοκληρώνοντας έτσι την γκάμα μας συστημάτων επίπεδης στέγης. Με ισχυρές τάσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα κλείσουμε δυναμικά ολόκληρο το έτος. Αναβαθμίζουμε αντίστοιχα τις κατευθύνσεις μας για επίτευξη άνω του 6% αύξηση των οργανικών καθαρών πωλήσεων και άνω του 10% αύξηση του οργανικού EBIT, αποδίδοντας περιθώριο EBIT άνω του 16%.

Επιταχύνουμε τη δράση για το κλίμα με αναβαθμισμένους στόχους 1,5°C, όπως αναφέρεται στη δεύτερη Έκθεση για το κλίμα, ενώ επεκτείνουμε το φάσμα των βιώσιμων λύσεων δόμησης. Φτάσαμε το 16% των καθαρών πωλήσεων έτοιμου σκυροδέματος με τη σειρά πράσινων σκυροδεμάτων ECOPact και επεκτείναμε τη σειρά ECOPlanet με δύο εγκαταστάσεις πυρίμαχου αργίλου στη Γαλλία και το Μεξικό, παράγοντας τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα με έως και 50% λιγότερο CO2.

Κλιμακώνοντας τις κυκλικές κατασκευές, φέραμε στην αγορά την τεχνολογία ECOCycle, ανακυκλώνοντας υλικά κατεδαφίσεων σε νέες λύσεις δόμησης, ώστε να υπερβούμε τον στόχο των 10 εκατομμυρίων τόνων που έχουμε θέσει για το 2025».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.