Βροχή πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής προβλέπει η UBS ότι έρχεται τα επόμενα χρόνια, με την Bed Bath & Beyond που ήδη κατέρρευσε, όπως έγινε γνωστό χθες, να φαντάζει απλώς σαν κορυφή του παγόβουνου.

Bed Bath & Beyond: Υπέβαλε αίτηση προστασίας από πτώχευση

Σύμφωνα με νέα έρευνα της UBS, για χιλιάδες επιχειρήσεις η αύξηση του κόστους με κυρίαρχα τα ενοίκια σε εμπορικά κέντρα και το εργασιακό είναι δυσβάσταχτο.

Ο αναλυτής λιανικής της UBS Michael Lasser εκτιμά ότι 50.000 καταστήματα λιανικής θα κλείσουν από τα καταγεγραμμένα  940.000 καταστήματα στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2027, εξαιρουμένων των πρατηρίων καυσίμων και τροφίμων.

«Ενώ υπήρξε μια παύση στο κλείσιμο καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, πιστεύουμε ότι αυτή η δραστηριότητα πρόκειται να επιταχυνθεί απότομα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Lasser, σύμφωνα με το Yahoo Finance

Οι κλάδοι λιανικής που θα πληγούν περισσότερο είναι των  αξεσουάρ ένδυσης και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για τους οποίους η UBS υπολογίζει ότι θα κλείσουν συνολικά 23.000 καταστήματα.

Οι λόγοι

Οι λόγοι στους οποίους αποδίδει την δυσοίωνη πρόβλεψη ο αναλυτής της UBS συνοψίζονται στους εξής:

·       Επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες

·       Μείωση της διαθεσιμότητας πίστωσης

·       Η αυξανόμενη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου

·       Μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας καταστημάτων λιανικής

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει μάλιστα στον παράγοντα διαδικτυακές αγορές που, όπως επισημαίνει, ασκεί μεγάλη πίεση στα πάρα πολλά φυσικά καταστήματα που λειτουργούν.

Κερδισμένοι οι πιο ισχυροί παίκτες

Την ίδια στιγμή, ο βετεράνος αναλυτής βλέπει το κύμα κλεισίματος των καταστημάτων ως πεδίο δόξης για επενδύσεις από ισχυρότερους παίκτες. Όπως επισημαίνει, καθώς οι πιο αδύναμες αλυσίδες λιανικής όπως η Bed Bath & Beyond εξαφανίζονται από το τοπίο, το μερίδιο αγοράς θα μετατοπιστεί περαιτέρω σε ισχυρούς εγχώριους παίκτες.

Ο Lasser υπολογίζει ότι εάν κλείσουν 50.000 καταστήματα την επόμενη πενταετία, με τις μέσες πωλήσεις ανά κατάστημα στα 5,7 εκατομμύρια δολάρια, αυτό θα μεταφραστεί σε 285 δισεκατομμύρια δολάρια λιανικών πωλήσεων που θα περάσουν σε κάποια άλλα ταμεία. Υποθέτοντας ότι το 26% αυτών των πωλήσεων γίνεται στο Διαδίκτυο, σημαίνει πως μεγάλες  αλυσίδες λιανικής όπως η Walmart, η Home Depot και η Costco έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν πωλήσεις 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Λιανοπωλητές με καλή κεφαλαιοποίηση και αποτελεσματικοί στην απόκτηση μεριδίων αγοράς δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», δήλωσε στο Yahoo Finance ο ειδικός λιανικής και διευθύνων σύμβουλος της J Rogers Kniffen WorldWide, Jan Kniffen.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή