Η Samsung ενδέχεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τα χειρότερα επίπεδα κερδών των τελευταίων 14 ετών, καθώς οι τιμές για τα τσιπ μνήμης, την μεγαλύτερη δραστηριότητα του κορεατικού κολοσσού, συνεχίζουν να πέφτουν ενώ η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ήδη από τις αρχές του μήνα η Samsung ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανακοινώσει λειτουργικά κέρδη ύψους περίπου 449 εκατομμύρια δολάρια για το α’ τρίμηνο του έτους. Όπως αναφέρει το CNBC, εάν η εταιρεία ανακοινώσει όντως τον συγκεκριμένο αριθμό θα είναι το χαμηλότερο κέρδος από το μακρινό α’ τρίμηνο του 2009. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Η Samsung χάνει σε κέρδη, αλλά επιμένει σε επενδύσεις ημιαγωγών

Σημειώνεται ότι η Samsung αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ μνήμης στον κόσμο, για κάθε κατηγορία συσκευής, από υπολογιστές έως διακομιστές σε κέντρα δεδομένων.

Και σε αυτόν τον κλάδο το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις διαταραχές που προκλήθηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, η ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης ήταν υψηλή, καθώς οι άνθρωποι έμειναν σπίτι. Οι εταιρείες ηλεκτρονικών από την πλευρά τουσυσσώρευσαν τσιπ για να μπουν σε αυτά τα προϊόντα.

Ωστόσο, στην περίοδο μετά την πανδημία, οι αγοραστές περιορίζουν πλέον τις αγορές των συγκεκριμένων συσκευών λόγω πληθωρισμού και των ανησυχιών που προκαλεί το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπλεόνασμα σε τσιπ μνήμης που παραμένουν αδιάθετα.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας μετρήσεων IDC αναφέρει ότι οι αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση κατά το α’ τρίμηνο του έτους.

Τα τσιπ μνήμης και οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σε αυτό το γενικότερο κλίμα οι τιμές των τσιπ μνήμης έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των υψηλών αποθεμάτων και της έλλειψης ζήτησης.

«Η αγορά τσιπ μνήμης βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη και καθώς οι αγορές ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύσσονται, οι αγορές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και παραδοσιακών διακομιστών αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο σοβαρές επιβραδύνσεις», αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η φίρμα ερευνών CrispIdea την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές της Mirae Asset Securities εκτιμούν ότι το τμήμα τσιπ της Samsung θα σημειώσει ζημιά 4,4 τρισεκατομμυρίων κορεατικών γουόν το α’ τρίμηνο.

Αυτόν τον μήνα, η Samsung ανακοίνωσε ότι μειώνει την παραγωγή των τσιπ μνήμης της σε «σημαντικό επίπεδο», επικαλούμενη την επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης και τη μείωση της ζήτησης των καταναλωτών. Η Samsung είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή, αλλά πλέον ακολουθεί τους ανταγωνιστές SK Hynix και Micron.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους ελπίζουν ότι μια περικοπή παραγωγής από τη Samsung, που είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο, θα συμβάλει στην αύξηση των τιμών.

Μάλιστα, οι αναλυτές της NH Investment and Securities σε δικό τους σημείωμα αναφέρουν ότι τα κέρδη της Samsung θα πρέπει «να αρχίσουν να ανακάμπτουν σοβαρά» το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας ότι οι περικοπές παραγωγής «θα επηρεάσουν θετικά τη δυναμική προσφοράς-ζήτησης μνήμης».

Η Mirae Asset Securities, τέλος, αναφέρει πως αναμένει τα επίπεδα αποθεμάτων τσιπ μνήμης στη Samsung θα κορυφωθούν το β’ τρίμηνο και στη συνέχεια θα μειωθεί η ζήτηση για τους ημιαγωγούς της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή