Η Microsoft φέρεται να συμφώνησε να σταματήσει να προσφέρει την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Teams μαζί με τις υπόλοιπες εφαρμογές της σουίτας Office.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η σχετική κίνηση έρχεται σε μια προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας να αποτρέψει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μονοπωλιακές πρακτικές.

Η Microsoft «μπαίνει στα χωράφια» των Apple και Google – Θα προσφέρει video games για κινητά

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το σχετικό δημοσίευμα λένε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να αγοράσουν το Office (που είναι πακέτο εφαρμογών) με ή χωρίς το Teams προεγκατεστημένο, «αλλά ο μηχανισμός για το πώς θα γίνει αυτό παραμένει ασαφής». Οι συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη και «η συμφωνία δεν είναι βέβαιη», αναφέρεται.

Η Microsoft, απαντώντας στο δημοσίευμα, δήλωσε στους Financial Times ότι «έχουμε υπόψη τις ευθύνες μας προς την ΕΕ ως μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή στην έρευνά της και είμαστε ανοιχτοί σε ρεαλιστικές λύσεις που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της και εξυπηρετούν τους πελάτες μας».

Η παρέμβαση Slack

Σημειώνεται ότι η ανταγωνιστική πλατφόρμα τηλεργασίας Slack, η οποία ανήκει πλέον στη Salesforce, προσέφυγε στις ρυθμιστικές αρχές της Ένωσης το 2020, ζητώντας να υποχρεωθεί η Microsoft να πουλάει το Teams ξεχωριστά από την σουίτα εφαρμογών γραφείου Office. «Ζητάμε από την ΕΕ να είναι ουδέτερος διαιτητής, να εξετάσει τα γεγονότα και να επιβάλει το νόμο», ήταν η τότε δήλωσε του γενικού συμβούλου του Slack.

Παλιές ιστορίες

Πάντως η Microsoft αντιμετωπίζει θέματα με ρυθμιστικές Αρχές εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η αρχή έγινε το 2009 όταν τελικά η Microsoft ήρθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει στους Ευρωπαίους πελάτες της τη δυνατότητα προεπιλογής προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο. Ακολούθως, το 2013, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 561 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν τηρούσε με συνέπεια τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Φυσικά, η πιο παλιά υπόθεση σχετικά με μονοπωλιακές πρακτικές ήρθε λίγο πριν το 2000 όταν αρχικά η αμερικανική εταιρεία υποχρεώθηκε να διασπαστεί σε δύο εταιρικά σχήματα, απόφαση που τελικά ανατράπηκε στο εφετείο. Η Microsoft και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξαν στη συνέχεια σε έναν συμβιβασμό το 2001, συμφωνώντας  σε ορισμένους περιορισμούς όπως ο διαμοιρασμός API (Application Programming Interface) με τρίτους προγραμματιστές και επιτρέποντας στους κατασκευαστές υπολογιστών να εγκαταστήσουν λογισμικό που δεν ανήκει στη Microsoft στα προϊόντα τους.

Η υπόθεση Activision Blizzard

Καταλυτικό ρόλο στην «υπαναχώρηση» της Microsoft παίζει η προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας να λάβει ρυθμιστική έγκριση για την εξαγορά ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εκδότριας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η εταιρεία πρόκειται να λάβει το οριστικό πράσινο φως από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο για να κατευνάσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στη γενικότερη προσπάθειά της η Microsoft προσέφερε επίσης συμφωνίες δεκαετούς διάρκειας για την διαθεσιμότητα του τίτλου Call of Duty στις κονσόλες Nintendo και την πλατφόρμα ροής στο cloud Boosteroid, για να «απαλύνει» τις αντιδράσεις. Η Sony φέρεται να αρνήθηκε παρόμοια προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή