Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν την άδεια στην JPMorgan Chase & Co να διεκπεραιώσει πληρωμές για λογαριασμό της Russian Agricultural Bank, αλλά η προσωρινή αυτή  ρύθμιση δεν υποκαθιστά την επανασύνδεση της τράπεζας με το σύστημα πληρωμών SWIFT, δήλωσε ρωσική πηγή στο Reuters.

Η πρόσβαση στο SWIFT είναι ένα από τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα έχει επίσης επανειλημμένα πει ότι μια συμφωνία εξαρτάται από την άρση των εμποδίων από τη Δύση στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η ρωσική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ επέτρεψε τις συναλλαγές.

Απειλές Μεντβέντεφ: Η συμφωνία για τα σιτηρά θα καταργηθεί αν η G7 απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία

«Οι συναλλαγές είναι δύσκολες», τόνισε χαρακτηριστικά η ρωσική πηγή.

Η διαδρομή μέσω της JPMorgan προτάθηκε ως εναλλακτική λύση για την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (γνωστή ως Rosselkhozbank) με το SWIFT, αλλά θα μπορούσε να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή, είπε η πηγή.

Η JPMorgan δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

«Ευγενική συναίνεση»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε την Τρίτη σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Έθνη ότι μια τράπεζα «συναίνεσε ευγενικά να χρηματοδοτήσει μία επιχείρηση», αλλά ότι αυτή δεν ήταν μια αποδεκτή μακροπρόθεσμη λύση. Ο Λαβρόφ δεν κατονόμασε την τράπεζα.

Μια διαφορετική πηγή -την οποία επίσης επικαλείται το Reuters- είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησαν από την JPMorgan να πραγματοποιήσει την «πολύ περιορισμένη και εξαιρετικά ελεγχόμενη» συναλλαγή σε σχέση με την εξαγωγή γεωργικών υλικών, η οποία έλαβε χώρα αυτόν τον μήνα.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού. Μαζί με την Ουκρανία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Και οι δύο είναι σημαντικοί παίκτες στις αγορές σίτου, κριθαριού, καλαμποκιού, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης κυρίαρχη στην αγορά λιπασμάτων.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αλλάξει σημαντικά τη ροή των εξαγωγών. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία λένε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε τις ουκρανικές εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή