Σπάνια ένας δυνητικός προεδρικός υποψήφιος έχει γίνει αντικείμενο τόσης συζήτησης πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του όσο ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις. Οι συντηρητικοί Αμερικανοί ερωτήθηκαν αν προτιμούν τον Τραμπ ή τον ΝτεΣάντις τους τελευταίους έξι μήνες, με τον Τραμπ να είναι πρώτος στις περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνει τον Τραμπ να προηγείται του Ντε Σάντις με διαφορά μεταξύ 15 και 34 μονάδων.

Ο Ντε Σάντις μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών ΜΜΕ λόγω των αμφιλεγόμενων πολιτικών του κατά τη διάρκεια της COVID. Ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του λίγο μετά την ολοκλήρωση της περιόδου της βουλής της Φλόριντα στις αρχές Μαΐου, πολλά Μέσα ήδη ισχυρίζονται ότι ο Ντε Σάντις έχει χάσει τη δημοτικότητα του. Ο Τζέσι Γουότερς του Fox News ισχυρίστηκε ότι σφυροκοπείται από τον πρώην πρόεδρο και κορυφαίο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

Πιθανώς νιώθοντας πιο απειλούμενος από τον Ντε Σάντις, ο Τραμπ φαίνεται να έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να προχωρήσει πέρα από την τυπική του τακτική ύβρεων και επιθέσεων χαρακτήρων για να επιτεθεί στις πολιτικές του Ντε Σάντις. Ο άνθρωπος που κάποτε αποκάλεσε τον Ντε Σάντις «λαμπρό νεαρό ηγέτη» και «αληθινό μαχητή» τώρα αποκαλεί τον Ντε Σάντις άπιστο και Ρεπουμπλικανό μόνο κατ’ όνομα.

Ντε Σάντις εναντίον Disney και Τραμπ εναντίον όλων

Ο Τραμπ σε πρόσφατη ανάρτηση του στο Truth Social (το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης) υποστηρίζει επίσης ότι ο κυβερνήτης «καταστρέφεται από την Disney». Ισχυρίζεται ότι το σχέδιο δημοσίων σχέσεων του κυβερνήτη εναντίον του γίγαντα ψυχαγωγίας έχει αποτύχει και άρα, «επιστρέφει με [νέο σχέδιο δημοσίων σχέσεων] για να σώσει τα προσχήματα».

Ο Ντε Σάντις αρχικά σχεδίαζε να ενισχύσει τον έλεγχο επί της Disney εγκαθιστώντας ένα επιλεγμένο διοικητικό συμβούλιο για να επιβλέπει την περιοχή Reedy Creek Improvement District (τώρα Central Florida Tourism Oversight District), η οποία ουσιαστικά επιτρέπει στην εταιρεία να λειτουργεί ως τύποις τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το καθεστώς παρείχε στη Disney ειδικά προνόμια και προστατεύει την εταιρεία από τυπικούς κανονισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και φόρους ιδιοκτησίας, αξίας έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, σε μια απρόσμενη αντεπίθεση, το νέο διοικητικό συμβούλιο ανακάλυψε μια συμφωνία τη τελευταία στιγμή μεταξύ της Disney και των απερχόμενων μελών του διοικητικού συμβουλίου που χρησιμοποιούσε αυτό που είναι γνωστό ως «βασιλική ρήτρα». Μια τέτοια διάταξη χρησιμοποιείται συνήθως όταν πρόκειται για καταπιστεύματα. Παρέχει ένα απόθεμα ασφαλείας έναντι των διηνεκών, επιτρέποντας ουσιαστικά στους δικηγόρους να δημιουργήσουν ένα χρονικό διάστημα που νομικά δεν θα έληγε ποτέ. Στη συνέχεια ο Ντε Σάντις ανακοίνωσε νέα νομοθεσία που θα παρακάμπτει τις προσπάθειες της Disney να παρακάμψει την κρατική εξουσία.

Η σύγκρουση προέκυψε ως αποτέλεσμα της αντίθεσης της Disney στον νόμο του Ντε Σάντις «Γονικά δικαιώματα στην εκπαίδευση της Φλόριντα» που είναι επίσης γνωστός από την προοδευτική αριστερά ως νομοσχέδιο «Don’t Say Gay» (Μην πεις ότι είσαι γκέι). Η νομοθεσία απαγορεύει τη διδασκαλία στην τάξη για τη σεξουαλικότητα και ζητήματα φύλου στο νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη δημοτικού και απαιτεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε άλλες τάξεις να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη ηλικιακά. Το 2022, ο Ντε Σάντις ενέτεινε την ατζέντα του εναντίον εταιρειών που χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να προωθήσουν ατζέντες «woke», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον ακτιβισμό υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών όπως η Disney φαίνεται να σκοπεύει να ακολουθήσει και να προωθήσει τέτοιες πολιτικές για να προάγει την κατάταξή τους σε κριτήρια ESG, είναι σημαντικό για τον Ντε Σάντις και το συντηρητικό του ακροατήριο να αποδείξει ότι μπορεί να τα βάλει με μεγάλες επιχειρήσεις που δεν επενδύουν μόνο στην προώθηση πολιτικής ατζέντας που δεν σχετίζεται με τα οικονομικά τους, αλλά που τιμωρούν τους καταναλωτές που δεν συμφωνούν με την ατζέντα τους. Ένα παράδειγμα είναι όταν το PayPal αρνήθηκε τις υπηρεσίες σε πελάτες που προώθησαν «παραπληροφόρηση». Ωστόσο, όπως φάνηκε η πρόσφατη κατάρρευση της μπίρας Bud Light, ορισμένες πολιτιστικές μάχες μπορεί να δοθούν καλύτερα στην ελεύθερη αγορά.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Τραμπ, βλέπουν ένα άνοιγμα για να επιτεθούν στον συντηρητικό υποψήφιο, υποστηρίζοντας ότι ο Ντε Σάντις εμπλέκεται σε πολιτικές ακροβασίες. Αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση. Σε ένα ολοένα και πιο πικρό πολιτικό χάσμα, οι προεδρικές κούρσες έχουν μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό, και ιδιαίτερα ο Τραμπ, δεν είναι απρόσβλητος από τέτοιες τακτικές.

Ρεπουμπλικανοί σε δίλημμα

Υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι η άρνηση του Ντε Σάντις να παρατήσει την διαμάχη με την Disney μπορεί να σπρώξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές «ατμομηχανές» της Φλόριντα εκτός πολιτείας. Η Disney είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και εταιρικός φορολογούμενος της πολιτείας. Σε μια συνέντευξη Τύπου πριν μερικές μέρες, ο Ντε Σάντις υπαινίχθηκε και άλλα πιθανά αντίποινα, όπως η κατασκευή ενός άλλου θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας, ενός κρατικού πάρκου ή ακόμα και μιας φυλακής κοντά στο Disney World. Κάποιοι συντηρητικοί ψηφοφόροι εκλαμβάνουν τέτοια τιμωρητική ρητορική εναντίον των εταιρειών ως υπερβολικά φιλελεύθερες και αντιρεπουμπλικανικές.

Ωστόσο, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός συντηρητικών που καταδικάζουν την υπεράσπιση από τους Ρεπουμπλικανούς των μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν άκρατα υπό την προστασία της κυβέρνησης παρά τις πιθανές παραβιάσεις αυτού που θεωρούν το «δημόσιο καλό». Κατά τον Ντε Σάντις, αυτό το «καλό» είναι η ηθική και η δίωξη του αθέμιτου οικονομικού πλεονεκτήματος. Η Disney βρίσκεται στα «χωράφια» του Ντε Σάντις και το μαγικό βασίλειο έχει βασιστεί σε κάτι περισσότερο από τον Μίκυ Μάους για να χτίσει την τεράστια αυτοκρατορία της, κάτι που το κάνει εύλογο στόχο για τον κυβερνήτη.

Ενώ ο πολιτιστικός πόλεμος είναι αυτός που πρέπει να διεξαχθεί, μόλις ο Ντε Σάντις μεταλλαχτεί από κυβερνήτης σε πιθανό προεδρικό υποψήφιο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσει την ολοένα και πιο αδύναμη στάση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του από τον Μίκυ Μάους στον ελέφαντα στο δωμάτιο. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι για την Disney ο πόλεμος θα έχει λήξει με ότι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό για την κούρσα προς το ρεπουμπλικανικό χρίσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής