Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει λίγο μετά τις 11 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Αθήνα «αστακός». Συναθροίσεις και πορείες απαγορεύονται. Το κέντρο περίκλειστο.

Παγωτά Δωδώνη: Συμφωνία του Π. Μονεμβασιώτη της Βενέτης με τις πιστώτριες τράπεζες

Στις τέσσερις το απόγευμα, αφού είχε προηγηθεί ένα σφικτό πρόγραμμα ομιλιών και συναντήσεων, ο διόλου δημοφιλής στη χώρα μας Β. Σόιμπλε βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών, όπου υπογράφει το μνημόνιο για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Μια κίνηση που ακόμη και οι γερμανικές εφημερίδες σχολίασαν ότι έγινε κατόπιν εορτής και πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Και όντως χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο εκείνη τη χρονιά, αλλά και τις επόμενες, δεν βρήκαν σωτηρία στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Για μία όμως, το πάλαι ποτέ Jackson Hall, τον ναό του αμερικανικού χάμπουργκερ στον πεζόδρομο της Μηλιώνη, εκείνη η επίσκεψη την 18η Ιουλίου του 2013 είχε ένα μοιραίο συμβολισμό. Ήταν η ημέρα που οι βαριές ξύλινες πόρτες του έκλεισαν για πάντα.

Μετά από 18 χρόνια και έχοντας σημαδέψει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της πρωτεύουσας, το μαγαζί – υπερπαραγωγή δεν υπήρχε πλέον.

Για τα επόμενα δύο χρόνια η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος του Ανδριώτη ευεργέτη Πέτρου Λ. Μουστάκα, ιδιοκτήτη του ακινήτου στην καρδιά του Κολωνακίου, προσπαθούσε να βρει νέο μισθωτή.

Η μίσθωση στον Βενέτη και ο artisan φούρνος

Ώσπου τον Αύγουστο του 2015, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υπεγράφη μισθωτική σύμβαση με τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, CEO και μεγαλομέτοχο του ομίλου Βενέτης.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια του Σμυρνιού επιχειρηματία να επαναφέρει στη ζωή όσο το δυνατό ταχύτερα το ιστορικό ακίνητο μετατρέποντάς το σε μεταμοντέρνο φούρνο, η διαδικασία ανακατασκευής έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλα κτίρια που ενοικιάζει ο όμιλος. Μεταξύ αυτών το Μπάγκειον στην Ομόνοια, που όπως είπε το ακίνητο μισθώθηκε το 2006 και λειτούργησε το 2020.

Το ακίνητο συνολικής (καθαρής) επιφάνειας 845 τ.μ. που αρχικά διέθετε υπόγειο, ημιυπόγειο, ισόγειο 12 τ.μ., ίσα – ίσα να χωράει η σκάλα, 1ο όροφο και 2ο όροφο σήμερα έχει ανασκευαστεί πλήρως.

Πλέον διαθέτει ένα μεγάλο ισόγειο χώρο, απαραίτητο για να λειτουργήσει ο artisan φούρνος, αφού σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί, καθώς και όροφο, ο οποίος θα αξιοποιηθεί ως American bar – εστιατόριο, με τα σήματα Jackson’s Burgers και Pizza Mia.

«Σκοτεινές» κουζίνες

Τα συγκεκριμένα σήματα αποτελούν στην ουσία dark kitchens («σκοτεινές» κουζίνες) για ηλεκτρονικές παραγγελίες, χωρίς δηλαδή να υφίσταται χώρος εστίασης του κοινού.

Το project των dark kitchens ξεκίνησε να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες σε συνεργασία με την 5boys. Έχουν ήδη ανοίξει δύο «σκοτεινές» κουζίνες στην Αργυρούπολη και άλλες δύο στην Καισαριανή. Άλλες δύο θα υπάρχουν στο Jackson’s Hall, όταν αυτό ανοίξει τις πόρτες του ξανά στο κοινό, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 ο Όμιλος Βενέτη σχεδιάζει να έχει συνολικά 10 τέτοιες εγκαταστάσεις.

Πότε θα (ξανά) ανοίξει το Jackson Hall

Σε αυτά τα 8 χρόνια που οι φούρνοι Βενέτη μισθώνουν το ακίνητο έχει προαναγγελθεί κάμποσες φορές το άνοιγμα του καταστήματος υπό το νέο concept αλλά κάτι συνέβαινε και τα εγκαίνια δεν πραγματοποιούνταν.

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Μονεμβασιώτη εφέτος η γωνία της Μηλιώνη με την Κανάρη θα ξαναφωτιστεί.

Το αν θα ξαναταράξει τα νερά στην περιοχή του Kολωνακίου μένει να το δούμε στην πράξη.

Στόχος τα 200 εκατ. ευρώ

Η Βενέτης συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας και διαθέτει 17 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης.

Ο κύκλος εργασιών του ανήλθε το 2022 στα 52,29 εκατ. ευρώ έναντι 43 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 24%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου έφτασαν το 2022 τα 3,67 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας μείωση κατά 28%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε αύξηση κατά 12%.

Το αναπτυξιακό πλάνο της Βενέτη για την επόμενη τετραετία ανέρχεται στα 79,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ομίλου Βενέτη κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει: κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων νέας μονάδας συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. (15 εκατ. ευρώ), προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και πράσινων γραμμών παραγωγής (5 εκατ. ευρώ), δαπάνες για μελέτες (500 χιλ ευρώ), πλάνο εξυγίανσης και ανάπτυξης της παγωτά δωδώνη (10 εκατ. ευρώ), αγορά νέου εξοπλισμού και ανάπλαση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων (5 εκατ. ευρώ) ίδρυση νέων εταιρικών καταστημάτων (10 εκατ. ευρώ) και εξαγορά δικτύων καταστημάτων εστίασης (20 εκατ. ευρώ).

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι πωλήσεις του σήματος να φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στο δίκτυο καταστημάτων από τα 125 σημεία πώλησης σήμερα επιδιώκεται μέχρι το τέλος του έτους να ανέλθουν 145-150 και όπως σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης «η ανάπτυξη θα προέλθει από εξαγορά δικτύων λιανικής πώλησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News