Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο κατώφλι να γίνει η πόλη με τα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων στον κόσμο, εκτός Κίνας, παίρνοντας το στέμμα από το Λας Βέγκας.

Με ορισμένες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να ολοκληρώνονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το Λονδίνο  εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει 183.600 δωμάτια τα επόμενα χρόνια – μια προβλεπόμενη αύξηση κατά 18% από το τρέχον σύνολο, σύμφωνα με την STR, μια εταιρεία δεδομένων αγοράς ξενοδοχείων.

Τουρισμός: Πολλαπλασιάζονται τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα – Αλλάζει επίπεδο η χώρα

Το Λας Βέγκας, επί του παρόντος τρίτο μετά τις κορυφαίες πόλεις της σχετικής κατάταξης, Σαγκάη και Πεκίνο, προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση δωματίων κατά 8%, και το Τόκιο κατά 3%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον αριθμό των έργων που έχουν ανακοινωθεί.

Από τα 27.912 δωμάτια που καταμετρήθηκαν από το STR και ανακοινώθηκαν για το Λονδίνο, τα 13.455 θα πρέπει να ανοίξουν μέχρι το τέλος του 2025. Δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα δωμάτια και τα έργα κατασκευής ξενοδοχείων καθυστερούν συχνά.

Η Σαγκάη, με πληθυσμό άνω των 26 εκατομμυρίων, έχει περίπου 346.000 δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ το Πεκίνο έχει περισσότερα από 323.500, σύμφωνα με το STR.

Ο ρόλος της υποτιμημένης βρετανικής λίρας

Όταν η βρετανική λίρα υποχώρησε μετά το Brexit, το Λονδίνο έγινε ξαφνικά ένα πολύ πιο προσιτό μέρος για να το επισκεφτούν οι τουρίστες και η ιστορική πόλη παραμένει ένας από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς στον κόσμο. Το Λονδίνο περιορίζει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις όπως η Airbnb σε 90 ημέρες το χρόνο, εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό για ξενοδοχεία.

Τώρα, τα ξενοδοχεία του Λονδίνου τα πάνε καλύτερα από ορισμένες απόψεις από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid-19. Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, η μέση τιμή του δωματίου ήταν 207 λίρες, 31% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αν και η πληρότητα είναι στο 76,8%, ελαφρώς χαμηλότερη, σύμφωνα με το STR.

«Είναι μια από τις βασικές πόλεις σε όλο τον κόσμο και πάντα θα αποτελεί σημείο αναφορά για τη βιομηχανία της φιλοξενίας», δήλωσε ο Thomas Emanuel, ανώτερος διευθυντής της STR. «Η αγορά συνεχίζει να τα πηγαίνει απίστευτα καλά, ακόμη και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι ή οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι εξαιρετικές. Το Λονδίνο παραμένει ένας φάρος».

Το Λας Βέγκας, εν τω μεταξύ, περιορίζεται από τη δική του επιτυχία: Όλοι θέλουν να είναι στη διάσημη αυτή πόλη, και υπάρχουν πλέον περιορισμένα ακίνητα. Έχει μήκος μόλις 4,2 μίλια και είναι ήδη πολύ ανεπτυγμένη με θέρετρα και καζίνο.

«Εκρηξη» στα πολυτελή ξενοδοχεία

Το Λονδίνο βρίσκεται στη μέση μιας έκρηξης όσον αφορά στα πολυτελή ξενοδοχεία. Μερικά από τα πιο πολυαναμενόμενα ξενοδοχεία είναι το Peninsula London by Buckingham Palace, με 190 δωμάτια, το Raffles London at the OWO (120 δωμάτια), το Hotel Mayfair (181 δωμάτια) και το Mandarin Oriental Mayfair με 50 δωμάτια—όλα ετοιμάζονται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες. Ένα δωμάτιο στο Raffles, μια κομψή ανακαίνιση του Old War Office, ξεκινά από 1.100 λίρες ανά διανυκτέρευση.

Οι Αμερικανοί αναμένεται να ενθουσιαστούν με τις διαμονές σε ξενοδοχεία όταν θα έρχονται στην πόλη για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Β’, αλλά οι ντόπιοι ήταν επίσης ισχυροί πελάτες. «Υπάρχει ισχυρή εγχώρια ζήτηση», λέει η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρήματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown. «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την κρίση κόστους ζωής εδώ έρχονται στην πρωτεύουσα αντί να ξοδεύουν χρήματα στο εξωτερικό».

Ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στα σκαριά είναι ένα προτεινόμενο ξενοδοχείο με περισσότερα από 500 δωμάτια στους πύργους Vauxhall Cross Island, μια ανάπτυξη μικτής χρήσης που σχεδιάστηκε από την Zaha Hadid Architects. Υπάρχουν επίσης μεγα-ξενοδοχεία, όπως το Park Plaza Westminster Bridge και το Hilton London Metropole: Καθένα έχει περισσότερα από 1.000 υπνοδωμάτια.

Στο χαμηλότερο άκρο, η οικονομική αλυσίδα ξενοδοχείων Travelodge ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ανοίξει 80 νέα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα. Το Premier Inn επεκτείνεται επίσης: Η αλυσίδα άνοιξε πρόσφατα μια ιδιοκτησία 393 δωματίων στο Paddington Basin στο κεντρικό Λονδίνο, καθώς και μια ιδιοκτησία 400 κλειδιών στην οικονομική περιοχή του Canary Wharf.

«Το Λονδίνο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πολυτελών ξενοδοχείων από οποιαδήποτε μεγάλη πόλη, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου αριθμού εμβληματικών ανεξάρτητων πολυτελών ξενοδοχείων», λέει ο Tim Hentschel, διευθύνων σύμβουλος της HotelPlanner, εκτιμώντας ότι το Λονδίνο θέτει τα παγκόσμια πρότυπα στις πολυτελείς υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή