Κριτική στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) άσκησε ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη, καλώντας τον να είναι «πολύ προσεκτικός» όσον αφορά την υπονόμευση των επενδύσεων στη βιομηχανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ αλ-Γκάις είπε ότι το να «κουνούν το δάχτυλο» και να παρερμηνεύουν τις ενέργειες του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+  είναι «αντιπαραγωγικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η ομάδα των 23 χωρών-εξαγωγέων πετρελαίου δεν στοχεύει στις τιμές του πετρελαίου, αλλά αντ′ αυτού εστιάζει στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ διευκρίνισε ότι τα σχόλιά του αυτά αποτελούν απάντηση στη νέα κριτική που δέχθηκε από τον ΔΟΕ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΟΠΕΚ+: Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Οι κατηγορίες του ΔΟΕ (ΙΕΑ)

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα προειδοποιώντας τον ΟΠΕΚ για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Μπιρόλ είπε ότι η ενεργειακή συμμαχία, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» με την παραγωγική της πολιτική, προειδοποιώντας ότι τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα συμφέροντα του ομίλου φαίνονται να είναι αντιφατικά. Πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του αργού και οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία, με τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πιθανόν να επηρεαστούν δυσανάλογα.

«Ο ΔΟΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια συρροή παραγόντων που επηρεάζουν τις αγορές. Τα αρνητικά αποτελέσματα της COVID-19, οι νομισματικές πολιτικές, οι κινήσεις των μετοχών, οι συναλλαγές αλγορίθμων, οι σύμβουλοι εμπορευμάτων και οι εκδόσεις SPR (συντονισμένες ή ασυντόνιστες), η γεωπολιτική, για να αναφέρουμε μερικά», είπε ο Aλ-Γκάις.

Το να κατηγορούμε το πετρέλαιο για υψηλότερο πληθωρισμό ήταν «τεχνικά λανθασμένο, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που προκαλούν τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Απροσδόκητες περικοπές

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΙΕΑ που εδρεύει στο Παρίσι δήλωσε ότι οι αιφνιδιαστικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ κινδύνευαν να επιδεινώσουν το προβλεπόμενο έλλειμμα εφοδιασμού και θα μπορούσαν να ανακόψουν την οικονομική ανάκαμψη.

Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν στις 2 Απριλίου ότι επρόκειτο να περιορίσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση, την οποία επέκρινε ο Λευκός Οίκος , λέγεται ότι ελήφθη ως μέρος μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας που δεν συνδέεται με την ευρύτερη πολιτική του ΟΠΕΚ+.

Δύσκολη σχέση

Η σχέση μεταξύ του ΟΠΕΚ και του ΔΟΕ είναι ολοένα και πιο τεταμένη τα τελευταία χρόνια, με τον Μπιρόλ να επικρίνει επανειλημμένα τον ρυθμό με τον οποίο το καρτέλ αύξησε τους ρυθμούς παραγωγής του, στον απόηχο της πανδημίας Covid-19 . Οι επικρίσεις του ΔΟΕ ευθυγραμμίστηκαν με τις απόψεις ορισμένων εθνών – κυρίως των ΗΠΑ – που τόνιζαν την πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά των καταναλωτών.

Ο ΟΠΕΚ και ο ΔΟΕ επίσης αποκλίνουν στην προσέγγισή τους για την παγκόσμια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ο ΔΟΕ έχει επανειλημμένα πει ότι η πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές απαιτεί μαζικές μειώσεις στη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χώρος για νέα έργα ορυκτών καυσίμων εάν ο κόσμος θέλει να αποτρέψει τα χειρότερα.

Αντίθετα, υπουργοί και αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα μια στρατηγική διπλής επένδυσης σε έργα υδρογονανθράκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να αποφευχθούν οι ελλείψεις ενέργειας ενώ οι πράσινοι πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τη ζήτηση των καταναλωτών παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια