Η Κίνα δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ταϊβάν. Αυτό ξεκαθάρισε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της ταϊβανέζικης Foxconn και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Ιανουαρίου 2024, Τέρι Γκου, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ο ίδιος γίνει πρόεδρος το Πεκίνο δεν πρόκειται να επιτεθεί στο νησί, καθώς δεν σκοπεύει να κηρύξει την ανεξαρτησία.

Foxconn: Σκοπεύει να μεταφέρει στην Ινδία έως και το 25% της παραγωγής της

«Όπως κατανοώ εγώ την κατάσταση, δεν θέλουν πόλεμο. Αλλά αν εμπλακείτε σε ανεξαρτησία, αν υπάρχει ανεξαρτησία τότε πρέπει να υπάρξει πόλεμος. Πιστεύουν ότι η Ταϊβάν είναι δική τους», δήλωσε ο Gou σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Tunghai της Ταϊβάν.

«Δεν αποτελεί προτεραιότητα ένα πλήγμα στην Ταϊβάν»

Ο Γκου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της Ταϊβάν, παραιτήθηκε από επικεφαλής του μεγάλου προμηθευτή της Apple, της Foxconn, η οποία διαθέτει εκτεταμένες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα, το 2019.

Έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα αυτόν τον μήνα για την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κουομιντάνγκ (KMT), το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τους στενούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Η Κίνα θέλει να αναπτύξει την οικονομία της και να επικεντρωθεί σε πράγματα όπως η εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους αποφοίτους κολεγίων και η σίτιση του λαού της, δήλωσε ο Γκου.

«Για αυτούς, το χτύπημα της Ταϊβάν δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αλλά οι Ταϊβανέζοι πολιτικοί ελπίζουν ότι εξαιτίας αυτού [του ενδεχομένου πολεμικού πλήγματος] ο λαός μπορεί να μισήσει την Κίνα και επομένως [να] εκλέγονται», πρόσθεσε ο 72χρονος Gou.

«Ειρήνη με σεβασμό»

Παρουσιάζοντας ένα σχέδιο για μορατόριουμ με την Κίνα, ο Γκου είπε: «Δεν θα (κηρύξω) ανεξαρτησία, δεν θα μου επιτεθείτε ή δεν θα πετάξετε γύρω από την Ταϊβάν».

Ο Γκου δήλωσε ότι επιθυμεί «ειρήνη με σεβασμό» και συνομιλίες επί ίσοις όροις, επικρίνοντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι παρουσιάζουν την Ταϊβάν ως επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα.

«Αισθάνεστε ότι [η Ταϊβάν] είναι επικίνδυνη;» ρώτησε, προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου.

Ο δρόμος προς τις κάλπες

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ Γουέν δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα λόγω συνταγματικών περιορισμών μετά από δύο θητείες στην εξουσία.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της επέλεξε τον νυν αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Λάι ως υποψήφιο πρόεδρο.

Το KMT δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό του.

Η Τσάι έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, χωρίς ωστόσο να έχει θετική ανταπόκριση από το Πεκίνο που τη θεωρεί αυτονομίστρια.

Τόσο η Τσάι όσο και ο Λάι λένε ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα