Η συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη και άλλα έθνη είναι «ατελείωτη», ενώ και οι δεσμοί της με τη Ρωσία είναι «απεριόριστοι». Αυτό δήλωσε ο απεσταλμένος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο διαβεβαιώσεις για την ουδετερότητα της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Μακρόν: Δεν συμφέρει την Ευρώπη κλιμάκωση της κρίσης στην Ταϊβάν

«Απεριόριστη» φιλία

Δεν ήταν σαφές πότε ο Fu Cong, ο Κινέζος πρεσβευτής στην ΕΕ, έδωσε τη συνέντευξη στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Paper.

Όμως η δημοσίευσή της έρχεται σε συνέχεια των αμφιλεγόμενων παρατηρήσεων του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση την Παρασκευή.

Διάφοροι διπλωμάτες της ΕΕ έχουν κατακεραυνώσει την Κίνα για την άρνησή της να περιγράψει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως εισβολή ή να ζητήσει την αποχώρηση της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο και η Μόσχα διακήρυξαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» λίγες ημέρες πριν τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύσουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία.

«Η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να κατανοήσει σωστά την αναφορά σε “κανένα ανώτατο όριο”», δήλωσε ο Φου στην εφημερίδα. «Η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι ατελείωτες και δεν πρέπει να περιορίζονται τεχνητά. Η σινορωσική συνεργασία είναι “απεριόριστη” και το ίδιο ισχύει και για την Κίνα και την Ευρώπη».

Η οπτική της ΕΕ

Ο Φου προειδοποίησε κατά των προσπαθειών να χρησιμοποιηθούν οι σινορωσικές σχέσεις για να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, απορρίπτοντας τις συζητήσεις ότι η Κίνα είχε προηγούμενη γνώση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ή ότι προμήθευε με όπλα τη Μόσχα.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει ότι θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» για την ΕΕ να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, εάν η Κίνα δεν συμβάλει στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης που θα βασίζεται στην αποχώρηση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος.

Και νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπορέλ δήλωσε: «Η ουδετερότητα απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι αξιόπιστη».

Τα γυμνάσια του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν έχουν επίσης προκαλέσει επικρίσεις από την Ευρώπη.

Ωστόσο προ εβδομάδων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική ανεξάρτητη τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Πεκίνο, τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της γηραιάς ηπείρου η κλιμάκωση της κρίσης στην Ταϊβάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.