Χαμηλότερο μέγιστο επιτρεπόμενο βύθισμα για τα πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα του Παναμά ανακοίνωσε πρόσφατα η Αρχή της Διώρυγας, λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων σε κοντινές λίμνες που αποτελούν μέρος της πλωτής οδού.

Οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ στις 19 Απριλίου, επιβάλλουν στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων neo-Panamax που θέλουν να διασχίσουν το κανάλι που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό πρέπει να έχουν μέγιστο βύθισμα τα 14,48 μέτρα. Επιπλέον, επισημαίνεται πως περαιτέρω μειώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν στις 27 Απριλίου, καθώς και στις 5 και 12 Μαΐου, με αποτέλεσμα το βύθισμα να μειωθεί στα 14,02 μέτρα.

Οι αθέατοι πρωταγωνιστές του θαλάσσιου εμπορίου

Αυτό σημαίνει ότι τα containerships που διασχίζουν τη διώρυγα θα πρέπει να μεταφέρουν μικρότερο φορτίο, προκειμένου να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα νέα μέτρα οφείλονται στις πρόσφατες συνθήκες ξηρασίας, ενώ πρόκειται για την πέμπτη προσαρμογή αυτού του είδους από την αρχή του έτους.

Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν ημερομηνία λήξης του μέτρου, το οποίο προς το παρόν περιγράφεται ως προσωρινό, αλλά είπαν ότι ελπίζουν ότι μπορεί «να αρθεί το συντομότερο δυνατό» μόλις ξεκινήσει η περίοδος των βροχών στην Κεντρική Αμερική.

Τα 108 χρόνια ζωής και τα ρεκόρ

Σημειώνεται πως αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως θαύμα της μηχανικής και ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του 20ου αιώνα, άνοιξε στην κυκλοφορία στις 15 Αυγούστου 1914 με τη διέλευση του «SS Ancon».

Σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1600, όμως οι πραγματικές κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν για πρώτη φορά από μια γαλλική εταιρεία το 1880. Η Γαλλία άρχισε να εργάζεται στο κανάλι το 1881, αλλά έπρεπε να σταματήσει λόγω προβλημάτων μηχανικής και υψηλής θνησιμότητας λόγω ασθενειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν το έργο το 1904 και χρειάστηκαν μία δεκαετία για να ολοκληρώσουν τη διώρυγα, η οποία άνοιξε επίσημα στις 15 Αυγούστου 1914. Ενα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα τεχνικά έργα που έχουν αναληφθεί ποτέ, η συντόμευση της Διώρυγας του Παναμά, μείωσε σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται τα πλοία για να ταξιδεύουν μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τον Ιούλιο του 2022, η Διώρυγα του Παναμά καλωσόρισε το μεγαλύτερο σε όρους μεταφορικής ικανότητας πλοίο που διήλθε ποτέ. Συγκεκριμένα, το «Zephyr» της CMA CGM, με μεταφορική ικανότητα 16.285 TEUs, στον δρόμο της επιστροφής προς το Qingdao και αφού προηγουμένως είχε δέσει στα λιμάνια της Νέας Υόρκης και της Σαβάνα, πέρασε από τη Διώρυγα του Παναμά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά