Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την οποία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα οδηγήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ «να ξοδεύουν καλύτερα», υπογράμμισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

Σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής επισημαίνει ακόμη ότι «αλλάζει εντελώς και από πολλές απόψεις» το πνεύμα του συμφώνου σταθερότητας, τονίζοντας πως «από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος προτείνει τη δική του καμπύλη προσαρμογής, είναι πολιτικά ευκολότερο γι’ αυτό να την εφαρμόσει» και ότι «το σύμφωνο δεν έγινε πιο ευέλικτο, αλλά έγινε πιο ρεαλιστικό, άρα αξιόπιστο, και άρα τελικά πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Ανοίγει η συζήτηση για την αλλαγή του – Τα όρια, οι «τιμωρίες» και τα στρατόπεδα

Αυστηροί κανόνες

Υποστηρίζει ότι ορισμένοι από τους υπάρχοντες κανόνες ήταν τόσο αυστηροί, που δεν ήταν εφαρμόσιμοι, γεγονός που οδήγησε σε μια μορφή αδιαφορίας, με αποτέλεσμα τα τελευταία 25 χρόνια να έχει αυξηθεί ο μέσος όρος του χρέους καθώς και το χάσμα μεταξύ των λιγότερο επιβαρυμένων χωρών και των πιο χρεωμένων. Κατά τον ίδιο, ένα επίσης ουσιαστικό σημείο είναι ότι η πρόταση της Επιτροπής καθιστά δυνατή την αύξηση των επενδύσεων, που χρειάζεται η Ευρώπη.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – Τι λέει για έλλειμμα και χρέος

Ως προς το αν υπάρχει ωστόσο «επαρκής χώρος για τη χρηματοδότηση των δαπανών για την ενέργεια, την υγεία και την άμυνα, που τα κράτη μέλη κρίνουν απαραίτητες», ο Ιταλός Επίτροπος αναφέρει ότι «θα χρειαστούμε και άλλα όργανα για να καλύψουμε όλα τα έξοδα», σημειώνοντας οτι «προς το παρόν έχουμε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, που χρηματοδοτούνται από κοινό χρέος και το σημαντικό σχέδιο RePowerEU για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτά τα εργαλεία είναι προσωρινά και θα πρέπει να αναπτύξουμε άλλα», λέει ο Τζεντιλόνι.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο επίτροπος σημειώνει τέλος ότι σίγουρα επιβραδύνεται, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελε, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον τα κράτη μέλη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στα μέτρα τους ως προς την ενεργειακή στήριξη. «Αναγνωρίζουμε, ότι πρέπει να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά πρέπει να αποφύγουμε την είσοδο σε μια πληθωριστική σπείρα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι, σε αρκετούς τομείς, πολλές εταιρείες έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους, γεγονός που τους δίνει περιθώρια μειώσεων στις τιμές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Scope: Ενισχύει την αξιοπιστία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Οικονομία |

Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Scope: Ενισχύει την αξιοπιστία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμά μας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών