Περιορισμό των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και πρόταξη των «συνετών δημοσιονομικών πολιτικών» είναι η κατευθυντήρια οδηγία του Eurogroup προς τις χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, βρίσκεται στη σκιά της νέας τραπεζικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται προς τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να αποφύγουν μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα ξεκαθαρίζοντας ότι το μπλοκ «περνά σταδιακά από την ευρεία υποστήριξη σε πιο στοχευμένα μέτρα με βελτιωμένο σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και με προσιτό κόστος»

Μάλιστα εάν δεν υπάρξουν νέοι κραδασμοί στις τιμές της ενέργειας, το Eurogroup διαμήνυσε ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.

Silicon Valley Bank: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από την κατάρρευσή της, λένε Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία και έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως όσον αφορά το σοκ στις τιμές της ενέργειας.

Η οικονομία εισήλθε στο 2023 σε πιο υγιή κατάσταση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου καλοκαιριού, παρόλο που εξακολουθούν να είναι υψηλές για τα ιστορικά δεδομένα.

Ο γενικός πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί, αλλά πρόκειται να παραμείνει υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, με τον δομικό να κινείται ακόμη ανοδικά. Οι αγορές εργασίας παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική το 2023 και να επιταχυνθεί σταδιακά το 2024.

Ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας, ιδίως σε σχέση με γεωπολιτικούς και ενεργειακούς παράγοντες, παραμένει αυξημένη, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό ενισχύει την ανάγκη να παραμείνει ευέλικτη η δημοσιονομική πολιτική στο μέλλον. Για την παροχή μελλοντικής καθοδήγησης όσον αφορά τη δημοσιονομική μας πολιτική, έχουμε λάβει υπόψη την ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2024.

Συμφωνούμε ότι κατά την περίοδο 2023-24, οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, αυξάνοντας παράλληλα τη δυνητική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο και αντιμετωπίζοντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τους στόχους ανθεκτικότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Η δημοσιονομική πολιτική θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της ευρωζώνης και θα διευκολύνει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Υπό το πρίσμα των προοπτικών της οικονομίας και σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και σφιχτών χρηματοδοτικών συνθηκών, επαναλαμβάνουμε ότι η ευρεία δημοσιονομική τόνωση της συνολικής ζήτησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα.

Δεδομένων των ισχυρών δευτερογενών επιπτώσεων στις αγορές ενέργειας και για τις οικονομίες της ευρωζώνης, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς. Τα μέτρα μας μέχρι στιγμής έχουν μετριάσει τον αρχικά υπερβολικό αντίκτυπο του ενεργειακού πληθωριστικού σοκ στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Περνάμε σταδιακά από την ευρεία υποστήριξη σε πιο στοχευμένα μέτρα με βελτιωμένο σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και με προσιτό κόστος. Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, θα συνεχίσουμε να καταργούμε σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα συμβάλουν επίσης στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων. Kοιτάζοντας προς τα μπρος, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες συντονισμού ενόψει του επόμενου χειμώνα. Στο βαθμό που απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα κίνητρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Η μόνη μόνιμη λύση για την ενεργειακή κρίση είναι η συνέχιση της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επικεντρωθούμε στη διασφάλιση της έγκαιρης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, επίσης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του REPowerEU.

Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Τι θα συζητηθεί στο ECOFIN

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι Γιοχάνες Χαν αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Πάολο Τζεντιλόνι για την οικονομία και Μαρέιντ Μαγκίνες για τις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN.

Αρχικά, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις «κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024». Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα εκδώσουν εκτελεστική απόφαση σχετικά με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας.

Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τις «κατευθύνσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2024», καθώς και να εγκρίνουν σύσταση, σχετικά με την απαλλαγή της Επιτροπής όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ιδίως για τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που σχετίζονται με την ενέργεια. Επιπλέον, η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή θα ενημερώσουν το Συμβούλιο ECOFIN σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20 στις 24-25 Φεβρουαρίου 2023, με σκοπό την προετοιμασία των επόμενων διεθνών συνόδων από τις 10 έως τις 16 Απριλίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία