Προς δεύτερη εβδομάδα απωλειών κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, στη σκιά των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη αργού στον κόσμο, και της αβεβαιότητας για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που υποδαυλίζουν τις ανησυχίες για σφιχτή μελλοντική ζήτηση καυσίμων.

Πετρέλαιο: Παραμένει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι – Γιατί επιμένει να «βλέπει» τα 100 δολάρια η UBS

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Ιούνιο διαμορφώνονταν στα 78,53 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 16 σεντς, ή 0,2%, στις 03.56 ώρα Ελλάδος. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου σημείωσε άνοδο 21 σεντς, ή 0,3% στα 78,43 το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό ήταν ενισχυμένο κατά 23 σεντς, ή 0,3%, στα 74,99 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent αναμένεται να υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα συνολικά κατά 3,8% και 9,1% σε δεκαπενθήμερη βάση.

Το WTI βρίσκεται σε τροχιά πτώσης 3,8% αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας το ποσοστό της απώλειας δύο εβδομάδων στο 9,4%.

Τα οικονομικά δεδομένα

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, αν και οι αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη κινεζική ζήτηση, αλλά ότι ο οργανισμός μπορεί πάντα να προσαρμόζει την πολιτική του εάν είναι απαραίτητο.

Μετά από την τελευταία αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, η οποία εξανεμίστηκε κάτω από την ανησυχία για ύφεση και τον αντίκτυπο που κάτι τέτοιο θα έχει στη ζήτηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση για βενζίνη αυξήθηκε ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής, εξέλιξη η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην τιμή του αμερικανικού αργού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές