Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) είναι μια υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία με στόχο να ρυθμίσει το θαλάσσιο χωροταξικό πλαίσιο της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά στις ΠΟΑΥ Αττικής:

-ΠΟΑΥ Διαπορίων Νήσων (ΠΑΥ Α.10): Έχει ήδη εγκριθεί από ΚΕΣΥΠΟΘΑ ΚΑΙ ΚΕΣΥΧΩΘΑ. Βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας του σχεδίου διατάγματος από τη Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΝ, προκειμένου να αποσταλεί για έλεγχο στο ΣτΕ.

-ΠΟΑΥ Πόρου (ΠΑΥ Α.8): Έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση της ΣΜΠΕ και έχει εκδοθεί εισηγητική έκθεση περιβαλλοντικής έγκρισης της ΠΟΑΥ από τη ΔΙΠΑ. Εν συνεχεία, η Δ/νση Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών θα εισηγηθεί το θέμα στα ΚΕΣΥΧΩΘΑ / ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

-ΠΟΑΥ Μεγάρων (ΠΑΥ Β.7): Έχει θεσμοθετηθεί (Δ΄ 965/2021).

Καμιά επέκταση στην Αττική

Επισημαίνεται ότι ειδικότερα στις ΠΟΑΥ που αφορούν στην Αττική θα επιτρέπονται μόνο υφιστάμενες μονάδες χωρίς καμία επέκταση ούτε σε έκταση ούτε σε δυναμικότητα. Γενικότερα, βασικός στόχος αποτελεί η ανάπτυξη περιοχών της υπόλοιπης Ελλάδας κατά προτεραιότητα, έναντι της Αττικής που έχει το υψηλότερο ΑΕΠ της χώρας, με στόχο την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό :

Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 25 αιτήματα για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση ΠΟΑΥ σε όλη την επικράτεια, σε περιοχές του Ιονίου πελάγους, του Αμβρακικού, Κορινθιακού, Αργολικού, Σαρωνικού, Β. & Ν. Ευβοϊκού και Θερμαϊκού κόλπου, καθώς και σε περιοχές του βορείου και νοτίου Αιγαίου.

Από τα 25 αιτήματα, τα 15 αιτήματα εντοπίζονται εντός περιοχών ιδιαίτερα ανεπτυγμένων για τις υδατοκαλλιέργειες στις οποίες εντοπίζεται μεγάλος αριθμός υφιστάμενων μονάδων (ΠΑΥ τύπου Α΄). Για τα αιτήματα οριοθέτησης περιοχών ΠΟΑΥ εντός ΠΑΥ Α΄ έχει δοθεί τέταρτη χρονική παράταση ολοκλήρωσης των διαδικασιών θεσμοθέτησης (άρθρ. 63, Α΄ 150/2022) που λήγει στις 4 Νοεμβρίου 2024.

Από τα 25 αιτήματα, 7 ΠΟΑΥ έχουν θεσμοθετηθεί, εκ των οποίων οι 4 είναι εντός ΠΑΥ Α΄ (ΠΟΑΥ Πιερίας, Οξειάς, Κεφαλονιάς και Θεσπρωτίας, Εχινάδες νήσοι) και οι 2 εντός ΠΑΥ Β΄ (ΠΟΑΥ Χαλκιδικής και Μεγάρων). Αναμένονται άμεσα και οι θεσμοθετήσεις των ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και ΠΟΑΥ Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού εντός ΠΑΥ Α΄.

Από τα 25 αιτήματα, τα 9 αιτήματα τελούν υπό προσαρμογή των φορέων διαχείρισης στις παρατηρήσεις των δημοσίων υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης

Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας