Στο κυνήγι δωρεών από πλούσιους δημοκρατικούς υποστηρικτές, έχει επιδοθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενόψει της προεκλογικής του εκστρατείας για την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν, αυτή την εβδομάδα, ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία το 2024, «έβαλε φωτιά» στους επικεφαλής της εκστρατείας του για την εύρεση πόρων ενόψει της σκληρής «μάχης» για την επανεκλογή του.

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Σε θέση «μάχης»

Μέσα σε λίγες ώρες από τη δήλωσή του, διοργάνωσαν μια διήμερη εκδήλωση στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, η οποία στοχεύει στην συγκέντρωση χρηματοδοτών, ως επί το πλείστον από τη Wall Street.

Ο κατάλογος των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, όπου αναμενόταν να παρεβρεθεί ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, περιλαμβάνει πολλούς από αυτούς που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της προηγούμενης εκστρατείας του, όπως ο Τζον Γκρέι της Blackstone, ο Ρότζερ Άλτμαν του Evercore και ο Μπλερ Έφρον του Centerview.

Παράλληλα, οι σύμβουλοί του προσπαθούν να επεκτείνουν τη βάση των δωρητών, ώστε να συμπεριλάβουν υποστηρικτές που δεν έδωσαν χρήματα την προηγούμενη φορά. Η ομάδα του Μπάιντεν είχε θέσει ως στόχο για την εκδήλωση 60 μεγάλους δωρητές, ωστόσο τώρα αναμένεται να παρευρεθούν υπερδιπλάσιοι.

Καλύτερη οργάνωση

Σύμφωνα με ένα άτομο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση την Παρασκευή, η εκστρατεία Μπάιντεν πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία με τους δωρητές. Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκε ότι η εκδήλωση είχε οργανωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, η οποία παρείχε λίγες λεπτομέρειες- η αρχική πρόσκληση έγινε τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα χωρίς συγκεκριμένη ώρα, χωρίς ακριβή τοποθεσία και χωρίς ενδυματολογικό κώδικα.

Πολλοί άνθρωποι που είχαν προσκληθεί δεν μπόρεσαν να πάνε λόγω της καθυστερημένης ειδοποίησης.«Αν υπήρχε μεγαλύτερος ενθουσιασμός, οι άνθρωποι θα έβρισκαν τρόπο να πάνε», τόνισε.

Το 2020, που ήταν η πιο δαπανηρή προεδρική προεκλογική εκστρατεία  που έχει καταγραφεί, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια — ενώ ο Τραμπ συγκέντρωσε 774 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το OpenSecrets.

Δεν θέλουν τον Τραμπ

Πολλοί δωρητές είναι ιδιαίτερα θερμοί στην υποστήριξη Μπάιντεν, μόνο και μόνο για να εμποδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, αρκετοί προειδοποίησαν ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να υπερνικήσει τον σκεπτικισμό στους ψηφοφόρους γενικότερα, που αφορούν κυρίως τις ανησυχίες για την ηλικία του.

«Η ανάγκη για χρήματα είναι μεγάλη», ανέφερε ο Μπρους Χέιμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Καναδά και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που βοήθησε στην αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων από το εξωτερικό για τον Μπάιντεν το 2020. «Όχι μόνο πιστεύω στον Τζο Μπάιντεν – νομίζω ότι «βρισκόμαστε σε μια στιγμή κρίσης όσον αφορά την απειλή για τη δημοκρατία όπως την ξέρουμε».

«Αν είναι ο Τραμπ εναντίον του Μπάιντεν, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, σίγουρα θα πάω με τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Mohsin Meghji, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων M3 Partners . Ωστόσο, όπως και άλλοι, σημείωσε ότι «υπάρχει σίγουρα ένα κενό ενθουσιασμού» για τον πρόεδρο και την υποψήφια αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για να ενθουσιάσουν τους ψηφοφόρους ».

Πιο δαπανηρή και από το 2020

Ο Χέιμαν προέβλεψε ότι η εκστρατεία του 2024 θα είναι «ακόμη πιο δαπανηρή», επειδή οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έτσι δεν χρειαζόταν τόση διαπροσωπική επαφή.

Ο αγώνας του προέδρου Μπάιντεν για συγκέντρωση κεφαλαίων έρχεται σε μια περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας μεταξύ των μεγάλων Ρεπουμπλικανών δωρητών σχετικά με το πού να τοποθετήσουν τα χρήματά τους ενόψει των εκλογών το 2024. «Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα Ρεπουμπλικανών που δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος, εκτός από το ότι δεν θέλουν τον Τραμπ», ανέφερε ένας κορυφαίος επενδυτής της Wall Street.

Η περίπτωση DeSantis

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με τη διαφαινόμενη νίκη του DeSantis, αλλά τώρα απλώς παραιτούνται από την ιδέα ότι πρόκειται να κερδίσει. Αλλά εάν ο DeSantis, ο οποίος δεν έχει καν ξεκινήσει επίσημα ακόμη την εκστρατεία του, εμφανιστεί ως πιο αποτελεσματικός υποψήφιος, δεν θα ήταν μόνο πρόβλημα για τον Τραμπ, αλλά και για τον ίδιο τον Μπάιντεν.

«Είναι πολύ νωρίς για να διαγράψουμε τον DeSantis», δήλωσε ένας υποστηρικτής του Μπάιντεν. «Θυμηθείτε ότι στις προηγούμενες εκλογές, πολλοί πίστευαν ότι ο Μπάιντεν δεν είχε τύχη, πριν πραγματοποιήσει ένα τεράστιο comeback. Kάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και με τον De Santis», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο, θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια του Μπάιντεν για συγκέντρωση χρημάτων από πλούσιους δωρητές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής