Όλο και περισσότερο διογκώνονται οι ανησυχίες για την πολιτική αντιπαράθεση που αφορά το ανώτατο όριο χρέους η οποία δεν φαίνεται να οδηγείται σε συμβιβασμό μέχρι στιγμής και αυτή τη φορά ο φόβος έχει παρεισφρήσει  στην αμερικανική αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τελικά δεν θα υπάρξει συμφωνία στο νομοθετικό σώμα και  αναμένεται να δημιουργήσει αναταραχή στην χρηματιστηριακή αγορά.

Παρόλο που οι ανησυχίες που σχετίζονται με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων είναι εμφανείς στις αγορές κρατικών ομολόγων εδώ και καιρό, οι αγορές μετοχών έχουν επηρεαστεί λιγότερο, με τον S&P 500 να συνεχίζει την ανοδική του πορεία που του έχει δώσει κέρδη 6% από την αρχή του έτους.

Γέλεν: «Μια αθέτηση πληρωμών για το χρέος μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή»

Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, ωστόσο, οι ανησυχίες είναι έκδηλες, καθώς ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η λεγόμενη ημερομηνία Χ,κατά την οποία η κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της, θα μπορούσε να έρθει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

«Το καθοριστικό γεγονός της αγοράς για το καλοκαίρι»

Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι νομοθέτες θα αποφύγουν μια αναταραχή της αγοράς τύπου 2011, ορισμένοι τώρα αντισταθμίζουν τη μεταβλητότητα που θα μπορούσε να προκύψει εάν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο τέλος ή αποτύχουν, πυροδοτώντας αυτό που οι αναλυτές της Deutsche Bank το χαρακτήρισαν ως  «το καθοριστικό γεγονός της αγοράς για το καλοκαίρι».

«Είναι κάτι που σίγουρα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή», εξηγεί στο Reuters ο  διευθύνων σύμβουλος μετοχικών παραγώγων στη Nomura, Alex Kosoglyadov.

Η αυξημένη ανησυχία μπορεί να φανεί στο μέτρο της στρέβλωσης του S&P 500 – πρόκειται για τον μετρητή της σχετικής ζήτησης για δικαιώματα πώλησης έναντι δικαιωμάτων αγοράς – που έχει εκτοξευθεί σε υψηλό ενός έτους, εν μέρει λόγω ορισμένων μεγάλων συναλλαγών που θα πληρώσουν αν η μεταβλητότητα των μετοχών αυξηθεί τους επόμενους μήνες, συνεχίζει.Τα δικαιώματα αγοράς μεταφέρουν το δικαίωμα αγοράς του υποκείμενου τίτλου σε σταθερή τιμή στο μέλλον, ενώ τα δικαιώματα πώλησης μεταφέρουν το δικαίωμα πώλησης σε καθορισμένη τιμή.

Εν τω μεταξύ, η διάρθρωση της μεταβλητότητας – της καμπύλη που δείχνει τη μεταβολή των προσδοκιών για μελλοντικές διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς – δείχνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουλίου για τον δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index (VIX), που συχνά αποκαλείται ως ο «δείκτης φόβου της Wall Street», διαπραγματεύονται 1,2 μονάδες υψηλότερα από τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη διαφορά από οποιονδήποτε άλλο μήνα μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου

Οι συμμετέχοντες στην αγορά επεσημαίνουν επίσης ότι έγινε μια μοναδική συναλλαγή την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ένας αγοραστής αγόρασε 16 εκατ. δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης VIX τα οποία θα πληρωθούν αν η μεταβλητότητα εκτοξευτεί τον Ιούνιο, ως πιθανό παιχνίδι προστασίας έναντι αναταραχών που σχετίζονται με το ανώτατο όριο χρέους.

«Αν και το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια λύση, όπως υπαγορεύει η ιστορία, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα μπορούσαν να επικεντρωθούν όλο και περισσότερο σε αυτό ως κίνδυνο εάν η λύση καθυστερήσει μέχρι την 11η ώρα», σημειώνει ο Max Grinacoff, στρατηγικός αναλυτής παραγώγων επί μετοχών στην BNP Paribas.

Προς το παρόν, «οι άνθρωποι αρχίζουν να το βάζουν στο ραντάρ τους» προσθέτει.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να συγκεντρώσουν τις 218 ψήφους που απαιτούνται για να υιοθετήσουν το σχέδιο περικοπής των δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, μια κίνηση που ελπίζουν ότι θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο αν φτάσει στο γραφείο του.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Τρίτη ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους – και η επακόλουθη χρεοκοπία – θα προκαλέσει «οικονομική καταστροφή» που θα στείλει τα επιτόκια υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή