
«Ψαλίδι» για ένατο συνεχόμενο μήνα στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βάζουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η εγχώρια ζήτηση ρεύματος παρέμεινε με αρνητικό πρόσημο και τον Μάρτιο, καταγράφοντας πτώση 14,92 % σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε απόλυτα μεγέθη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα έπεσε στις 3.992 GWh (γιγαβατώρες) από 4.692 GWh τον Μάρτιο του 2022.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ; Και αν ναι με τι κόστος;
Η εξοικονόμηση ενέργειας
H εξοικονόμηση ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο (2022) οπότε, ελέω ενεργειακής κρίσης, ξεκίνησαν δειλά – δειλά τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος αρχικά κατά 1,61% (συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021). Η εξοικονόμηση συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες με την κατανάλωση να κάνει «βουτιά» τον Ιούλιο του 2022 κατά 11,02%, τον Αύγουστο κατά 12.53%, τον Σεπτέμβριο κατά 4,89%, τον Οκτώβριο κατά 8,46%, τον Νοέμβριο κατά 9,63%, τον Δεκέμβριο κατά 13,16%, καθώς και τους πρώτους μήνες του 2023 (τον Ιανουάριο κατά 13,03% και τον φετινό Φεβρουάριο κατά 1,89%).
Τον Μάρτιο καταγράφηκε μεγάλη μείωση (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα) στο δίκτυο διανομής χαμηλής και μέσης τάσης στο οποίο είναι συνδεδεμένα τα νοικοκυριά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που κατανάλωσαν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά 17,7% κατεβάζοντας τον διακόπτη του ρεύματος ή περιορίζοντας τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών. Περιορισμένη κατά 5,1% ήταν και η ζήτηση από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση, ενώ στα ορυχεία η μείωση που καταγράφηκε ήταν στο 19,5%.
Η ηλεκτροπαραγωγή
Εντυπωσιακή ήταν η πτώση τον φετινό Μάρτιο και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία έκανε «βουτιά» κατά 28,10% (συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2022), φτάνοντας τις 3.430 GWh. Θεαματική ήταν επίσης και η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις υδροηλεκτρικές μονάδες να καλύπτουν το 59,82% ενώ η θερμική παραγωγή (από φυσικό αέριο και λιγνίτη κάλυψε το 40,19%). Τον προηγούμενο μήνα, οι ΑΠΕ και οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 56,4%, ενώ οι θερμικές μονάδες το 43,6%.
Οι πάροχοι
Όσον αφορά στα μερίδια των προμηθευτών ρεύματος, το ποσοστό της ΔΕΗ εμφανίζεται μειωμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τον Μάρτιο κατείχε το 61,37% (έναντι 62,19% τον Φεβρουάριο) στο συνολικό φορτίο εκπροσώπησης στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος. Τον Ιανουάριο ήταν στο 60,08%, ενώ τον Δεκέμβριο 2022 στο 63,12%. Έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2022 η ΔΕΗ κατείχε το 64,11% της αγοράς, ενώ το μέσο μερίδιο του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς στο σύνολο του 2022 ήταν στο 62,4%.
Από τους ιδιώτες προμηθευτές η Mytilineos (Protergia) παρέμεινε πρώτη με 7,42 %. Ακολουθούν η ΗΡΩΝ με 7,20% και η Elpedison με 6,14% (από 5,95% τον Φεβρουάριο). Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η NRG με 4,96%, η Φυσικό Αέριο Αττικής με 2,90%, η Watt & Volt με 2,76%, η ZeniΘ με 2,11% και η Volterra με 2,01%. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράστηκαν οι μικρότεροι πάροχοι ρεύματος της αγοράς.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ