Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ ζήτησε από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan και της PNC Financial Services, να υποβάλουν τις τελικές προσφορές τους για την First Republic Bank μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Federal Deposit Insurance Corp επικοινώνησε με τις τράπεζες αργά την Πέμπτη αναζητώντας ενδείξεις ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης τιμής και ενός εκτιμώμενου κόστους για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του οργανισμού.

First Republic Bank: Στα σκαριά σχέδιο διάσωσης για να αποφευχθεί η κατάσχεση από τις αρχές

Ένας εκπρόσωπος της JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι εκπρόσωποι του PNC και του FDIC δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών που ξεκίνησε από τις ρυθμιστικές αρχές – μετά από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των τραπεζών και των συμβούλων τους – θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για  την εξαγορά της First Republic. Οι αρχές επεμβαίνουν μετά από μια ιδιαίτερα απότομη πτώση της μετοχής της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πτώση της μετοχής – αφήνοντας την εταιρεία με αγοραστική αξία 650 εκατομμυρίων δολαρίων – έχει κάνει μια εξαγορά πιο εφικτή από ποτέ.

Η JPMorgan

Η JPMorgan περιλαμβάνεται σε ένα «κλειστό γκρουπ» τραπεζών που έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερο από το 10% των καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας την εταιρεία αδύνατη, σύμφωνα με τους κανονισμούς των ΗΠΑ, να αποκτήσει άλλο ίδρυμα αποδοχής καταθέσεων. Οι αρχές θα πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση για να επιτρέψουν στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Το βράδυ της Παρασκευής, το FDIC δεν είχε ακόμη καταλήξει σε απόφαση σχετικά με την ανάθεση της First Republic στην JPMorgan, σύμφωνα με πηγές. Οι εκπρόσωποι της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της Καλιφόρνια δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το σχέδιο που δεν εφαρμόστηκε

Το χαρτοφυλάκιο της First Republic αποτελείται από δάνεια χαμηλού επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστα μεγάλου χαρτοφυλακίου από jumbo στεγαστικά δάνεια σε πλούσιους πελάτες. Τέτοια δάνεια έχουν χάσει την αξία τους εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του προηγούμενου μήνα, πλούσιοι πελάτες και επιχειρήσεις άντλησαν τα μετρητά τους από πολλές περιφερειακές τράπεζες. Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τις διευκόλυνε παρέχοντας δανεισμό έκτακτης ανάγκης, ώστε να καλύψουν τυχόν απαιτήσεις για μετρητά.

Μια ομάδα 11 τραπεζών που κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στην First Republic τον προηγούμενο μήνα – δίνοντάς της χρόνο να βρει μια λύση – αποδείχθηκαν απρόθυμες να συνεργαστούν για να κάνουν μια κοινή επένδυση. Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες, αφορούσε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας ισχυρότερων τραπεζών που θα αγόραζαν περιουσιακά στοιχεία από την First Republic για περισσότερα χρήματα από την αξία τους, χωρίς όμως να επιτευχθεί συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή