Βουτιά σχεδόν 50% πραγματοποιεί η μετοχή της First Republic σήμερα Παρασκευή, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για μια συμφωνία διάσωσής της μετά από δημοσίευμα του CNBC.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, εξετάζεται το ενδεχόμενο η προβληματική τράπεζα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από την Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ. Κατόπιν του δημοσιεύματος η μετοχή κατρακύλησε υπό του -50% ουκ ολίγες φορές, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαπραγμάτευσή της αρκετές επίσης φορές.

Οι κλυδωνισμοί της First Republic, η κατάρρευση της SVB και γιατί τρομάζει ο αριθμός 36

Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το CNBC, η FDIC έχει ζητήσει από άλλες τράπεζες να καταθέσουν πιθανές προσφορές για την First Republic, εάν προχωρήσει στην ανάληψη της ιδιοκτησίας της. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να βρεθεί μια λύση και να μην χρειασθεί η FDIC να κατασχέσει την τράπεζα και να την οδηγήσει σε πτώχευση.

Η ίδια η τράπεζα δήλωσε στο CNBC ότι «εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις με πολλά μέρη σχετικά με τις στρατηγικές μας επιλογές, ενώ συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας».

Την περασμένη Τετάρτη το CNBC ανέφερε την Τετάρτη ότι οι σύμβουλοι της First Republic είναι έτοιμοι να προτείνουν ένα σχέδιο στις μεγαλύτερες τράπεζες το οποίο θα επιτρέπει στην περιφερειακή τράπεζα να πουλήσει ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία με επιτόκια υψηλότερα της αγοράς και στη συνέχεια να προβεί σε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων. Οι πωλήσεις αυτές θα προκαλέσουν ζημίες στις τράπεζες που θα αγοράσουν τα ομόλογα, όμως θα αποτρέψουν την πτώχευση της τράπεζας ή την κατάσχεσή της από τις ρυθμιστικές αρχές.

Από τη μεριά του το Reuters αναφέρει ότι οι κρατικοί φορείς των ΗΠΑ μεταξύ άλλων η FDIC, το Υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve, συντονίζουν συναντήσεις με τις άλλες τράπεζες προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο διάσωσης για τη First Republic.

Η First Republic είναι μια περιφερειακή τράπεζα που είχε επικεντρωθεί σε πελάτες με υψηλά εισοδήματα όπως και στις επιχειρήσεις τους, ενώ προσέφερε στεγαστικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε αυτούς τους πελάτες.

Αυτά τα στεγαστικά δάνεια, καθώς και άλλα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της τράπεζας, έχουν υποχωρήσει σε αγοραία αξία από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πέρυσι, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές να ανησυχούν ότι η τράπεζα πιθανόν να καταγράψει σημαντική ζημία εάν αναγκαστεί να πουλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να συγκεντρώσει μετρητά.

Οι μαζικές εκροές καταθέσεων της τράπεζας ήρθαν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της JP Morgan, έχουν ήδη βοηθήσει την First Republic έκτοτε συνεισφέροντας 30 δισ. δολάρια σε προθεσμιακές καταθέσεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω