Mια λεπτομερή και αρκετά καυστική αξιολόγηση εξέδωσε την Παρασκευή η Federal Reserve αναφορικά με την αποτυχία της να εντοπίσει προβλήματα και να πιέσει για διορθώσεις στη Silicon Valley Bank πριν από την κατάρρευση του αμερικανικού δανειστή και υποσχέθηκε αυστηρότερη εποπτεία και αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες.

«Η αποτυχία της SVB καταδεικνύει ότι υπάρχουν αδυναμίες στη ρύθμιση και την εποπτεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε ο αντιπρόεδρος της Fed Μάικλ Μπαρ σε ανακοίνωση, που συνόδευε μια έκθεση 114 σελίδων και που συμπληρώνεται από εμπιστευτικό υλικό που συνήθως δεν δημοσιοποιείται.

Στον αέρα η τύχη της First Republic – Πρόσω ολοταχώς για μια τραπεζική κρίση μεγατόνων;

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει ότι αν και η αιτία της πτώσης ήταν η κακοδιαχείριση των βασικών κινδύνων από την ίδια την περιφερειακή τράπεζα, οι εποπτικές αρχές δεν εκτίμησαν πλήρως τα προβλήματα, καθυστερώντας τις απαντήσεις τους για να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία, και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως ορισμένες ελλείψεις όταν εντοπίστηκαν. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι, κατά την στιγμή της κατάρρευσής της, η SVB είχε 31 αδιευκρίνιστες αναφορές σχετικά με την ασφάλεια και την ευρωστία της, τριπλάσιες από αυτές που είχαν οι όμοιοί της στον τραπεζικό τομέα.

Και τονίζει ότι οι αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας θα ενίσχυαν την ανθεκτικότητα της SVB. Από την πλευρά του ο Μπαρ ανέφερε ότι ως συνέπεια της αποτυχίας, η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύει και ρυθμίζει τον κίνδυνο ρευστότητας, ξεκινώντας από τους κινδύνους των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Η τελευταία τραπεζική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος

Το ντόμινο των επιπτώσεων

Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την SVB στις 10 Μαρτίου αφού οι πελάτες απέσυραν 42 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη ημέρα και έβαλαν στην ουρά αιτήματα για άλλα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο πρωί.

Αυτό προκάλεσε τεράστιες εκροές καταθέσεων από άλλες περιφερειακές τράπεζες που φάνηκε να έχουν παρόμοιες αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ποσοστού ανασφάλιστων καταθέσεων και μεγάλων διακρατήσεων μακροπρόθεσμων τίτλων που είχαν χάσει την αξία τους καθώς η Fed αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη κατέρρευσε δύο ημέρες αργότερακαι η Fed και άλλες κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ κινήθηκαν για να αποτρέψουν μια αναδυόμενη κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα με έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για κατά τα άλλα υγιείς τράπεζες.

Η συνειδητοποίηση ότι οι μικρότερες τράπεζες είναι ικανές όχι μόνο να προκαλέσουν καταστροφές στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά να το κάνουν με τέτοια ταχύτητα αναγκάζει τις αρχές να επανεξετάσουν τη στάση τους.

«Η επέκταση της κρίσης από την κατάρρευση της SVB απείλησε την ικανότητα ενός ευρύτερου φάσματος τραπεζών να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε πιστώσεις για άτομα, οικογένειες και επιχειρήσεις», υποστήριξε ο Μπάρ. «Πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες στην εποπτεία και τη ρύθμιση».

Τα μαθήματα του παρελθόντος

Στην έκθεσή της, η Fed ανέφερε ότι από το 2018 έως το 2021 οι εποπτικές πρακτικές της άλλαξαν και υπήρχαν αυξημένες προσδοκίες για τις εποπτικές αρχές να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία πριν σκεφτούν να λάβουν μέτρα. Μεταξύ 2016 και 2022, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία στον τραπεζικό τομέα αυξήθηκαν κατά 37%, το πλήθος εποπτείας της Fed μειώθηκε κατά 3%, σύμφωνα με την έκθεση.

Καθώς η ίδια η SVB αναπτύχθηκε, η Fed δεν ενίσχυσε το εποπτικό της παιχνίδι αρκετά γρήγορα, έδειξε η έκθεση, επιτρέποντας στις αδυναμίες να εξασθενήσουν καθώς τα στελέχη τις άφησαν αδιευκρίνιστες, ακόμη και όταν το προσωπικό υποβάθμισε τελικά την εμπιστευτική αξιολόγηση της τράπεζας σε «μη καλή διαχείριση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή