Στην οικονομική ευρωστία της JPMorgan και στην ικανότητά της να ανταποκριθεί άμεσα στη εξαγορά της First Republic Bank αναφέρθηκε ο Jamie Dimon λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του deal.

Τέλος στο θρίλερ με την First Republic – Η JPMorgan σε ρόλο λευκού ιππότη

Ο ισχυρός άνδρας του αμερικάνικου κολοσσού σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνησή μας κάλεσε, εμάς και άλλους να κάνουμε βήμα, και το κάναμε» για να προσθέσει: «Η οικονομική ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».

Ο Dimon εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι η κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση τριών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει.

«Αυτό είναι ο αριθμός των τραπεζών που βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Dimon σε αναλυτές λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. «Μπορεί να υπάρξει άλλη μια μικρότερη [τράπεζα], αλλά αυτό [αυτή η εξέλιξη] λίγο πολύ δίνει τη λύση για όλες [τις αντίστοιχες περιπτώσεις]», πρόσθεσε. «Αυτό το μέρος της κρίσης έχει τελειώσει».

Η JPMorgan ανέφερε ότι αναμένει να επιτύχει ένα εφάπαξ κέρδος μετά από φόρους ύψους περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τόνισε ακόμη ότι μετά την αναδιάρθρωση θα είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη ενώ θα έχει υγιή αποθέματα ρευστότητας. Σημείωσε δες πως τα 84 γραφεία της First Republic Bank σε οκτώ πολιτείες θα ανοίξουν ξανά ως υποκαταστήματα της JPMorgan Chase Bank.

Η JPMorgan ήταν ένας από τους πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της PNC Financial Services Group και της Citizens Financial Group Inc, που υπέβαλαν τελικές προσφορές την Κυριακή σε μια δημοπρασία που διοργανώθηκε από τις αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα το Σαββατοκύριακο.

Στον αστερισμό των deals

Η JPMorgan αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της First Republic Bank. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ο τραπεζικός κολοσσός θα λάβει δάνεια 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρεόγραφα της First Republic Bank περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αναλαμβάνει το εταιρικό χρέος ή την προνομιούχα μετοχή της τράπεζας.

Η JP Morgan πραγματοποιεί μπαράζ εξαγορών από το 2021, έχοντας υλοποιήσει έκτοτε περισσότερες από 30 εξαγορές εταιρειών σε συμφωνίες αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.

Η διάσωση της First Republic Bank έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και την απόφαση της FED να παρέμβει με έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή