Το απόγευμα της Κυριακής λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές προς τις τράπεζες για να καταθέσουν τις τελικές προσφορές εξαγοράς της First Republic, σε μια  προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές και να περιοριστεί μια περίοδο αβεβαιότητας για τους περιφερειακούς δανειστές.

JPMorgan Chase και PNC φέρονται ως πιθανοί πλειοδότες για τον προβληματικό δανειστή, ο οποίος θα κατασχεθεί και θα πωληθεί αμέσως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal. Το CNBC γράφει ότι μεταξύ των τραπεζών που σταθμίζουν μια προσφορά για την First Republic είναι και η Bank o f America.

Εάν οι ρυθμιστικές αρχές υπό την ηγεσία της Federal Deposit Insurance Corp. λάβουν μια αποδεκτή προσφορά έως την Κυριακή, είναι πιθανό να ανακοινωθεί ένας νέος ιδιοκτήτης First Republic νωρίς τη Δευτέρα. Αυτό το σενάριο θα δημιουργούσε τη μικρότερη αναστάτωση στους πελάτες της First Republic, οι οποίοι θα ξεκινούσαν την εβδομάδα γνωρίζοντας ότι η τράπεζά τους ανήκει πλέον σε έναν οικονομικά σταθερό φορέα.

First Republic: Βουτιά της μετοχής σχεδόν 50%

Η «δημοπρασία» της πολύπαθης τράπεζας μπορεί να τερματίσει μια ταραχώδη περίοδο για τις μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ. Μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, η προσοχή στράφηκε στην First Republic ως τον πιο αδύναμο κρίκο στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Οι μετοχές της τράπεζας βυθίστηκαν κατά 90% τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια κατέρρευσαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα αφού η First Republic αποκάλυψε το μέγεθος των προβλημάτων της.

Το σχέδιο που δεν εφαρμόστηκε

Το χαρτοφυλάκιο της First Republic αποτελείται από δάνεια χαμηλού επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστα μεγάλου χαρτοφυλακίου από jumbo στεγαστικά δάνεια σε πλούσιους πελάτες. Τέτοια δάνεια έχουν χάσει την αξία τους εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του προηγούμενου μήνα, πλούσιοι πελάτες και επιχειρήσεις άντλησαν τα μετρητά τους από πολλές περιφερειακές τράπεζες. Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τις διευκόλυνε παρέχοντας δανεισμό έκτακτης ανάγκης, ώστε να καλύψουν τυχόν απαιτήσεις για μετρητά.

Μια ομάδα 11 τραπεζών που κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στην First Republic τον προηγούμενο μήνα – δίνοντάς της χρόνο να βρει μια λύση – αποδείχθηκαν απρόθυμες να συνεργαστούν για να κάνουν μια κοινή επένδυση. Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες, αφορούσε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας ισχυρότερων τραπεζών που θα αγόραζαν περιουσιακά στοιχεία από την First Republic για περισσότερα χρήματα από την αξία τους, χωρίς όμως να επιτευχθεί συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή